tips & inspiratie

5 planten met een mooie bast

Bij mooie planten denken we al snel aan kleurrijke bloemen, vruchten of bladeren. De bast of schors van sommige soorten bomen en struiken doet daar niet voor onder. Veel van de planten met een bijzondere bast laten deze het hele jaar door zien. En in de winter valt het extra op. Juist wanneer er wat minder kleur in de tuin te vinden is bieden deze 5 planten een fascinerend schouwspel.

Platanus x hispanica

De bekende plataan (Platanus x hispanica ofwel Platanus x acerifolia) kan een hele grote boom worden, maar kan ook heel goed tegen snoei als leiboom, dakboom, knot of kandelaber. De buitenste laag bast van de plataan laat in onze omgeving regelmatig los, alsof de boom vervelt. Dit geeft een opvallend uiterlijk aan de takken en stam waarbij de lichte jonge bast sterk afsteekt tegen de donkergekleurde afschilferende schorsplaten.

Euonymus alatus

De kardinaalsmuts (Euonymus alatus) heeft dikke kurklijsten op de takken die hierdoor bijna vierkant lijken. De struik kan een meter of 2,5 hoog en breed worden als deze helemaal vrij staat, maar heeft daar wel een aantal jaar voor nodig. Naast de kurklijsten zijn ook de prachtige herfstverkleuring en opvallende vruchten de moeite waard. Bij Euonymus alatus ‘Compactus’ staat het blad dichter op elkaar, de plant lijkt daardoor fijner en kleiner.

Acer griseum

De papieresdoorn (Acer griseum) is een grote struik of kleine boom die een meter of 4 hoog wordt. Meestal wordt deze soort als meerstammige geplant, dan komt de mooie afschilferende bast ook het best tot zijn recht. De loskomende roodbruine schorslaag is flinterdun en valt niet direct af, maar rolt op. Hieronder wordt dan de jonge, kaneelbruine bast zichtbaar. De bloei van de papieresdoorn is onopvallend, maar de herfstverkleuring van het blad is de moeite waard.

Prunus serrula

Deze boom uit de kersenfamilie heeft een prachtige glanzende stam. De bast rolt zichzelf al afschilferend op en is mooi getekend met horizontale ademopeningen. De bloemen en vruchten zijn minder opvallend dan van andere sierkersen, maar dat maakt de Prunus serrula meer dan goed met de sterk glimmende mahoniekleurige bast. Het blad heeft een mooie rode herfstverkleuring. Prunus serrula wordt zowel als meerstammige struik als hoogstam boom gekweekt. Soms wordt deze soort wel verwart met zijn familielid Prunus serrulata, maar deze laatste wordt gekweekt om zijn mooie bloei, niet voor de bast.

Stewartia pseudocamellia

Ook de Stewartia is een middelgrote struik of kleine boom. Naast een hele aantrekkelijke herstverkleuring van het blad heeft deze soort mooie witte bloemen, die worden gevolgd door houtige doosvruchten welke maandenlang de plant kunnen sieren. Het meest gewaardeerd aan de Stewartia is toch de mooie afbladderende bast. Door het loslaten van schorsplaten ontstaat een vlekkenpatroon op de gladde stam die het kaneelbruin van de jonge bast mooi combineert met diverse tinten oranje, grijs, bruin en paars. Zowel Stewartia pseudocamellia als Stewartia pseudocamellia ‘Koreana’ hebben deze sierwaarde en beide ook een mooie grillige groeiwijze.