tips & inspiratie

Boomspiegels bijwerken

Door in het najaar boomspiegels in je gazon en bestrating schoon te maken bespaar je tijd voor andere tuinklussen in de lente. Ook kun je gedurende de winter al genieten van het resultaat.

Onkruid en gras

Onkruid wieden, graskanten steken en gevallen blad opruimen zijn meestal de zaken die gedaan moeten worden. Wordt de stam van je boom wat dikker, controleer dan meteen of de boomspiegel nog groot genoeg is. Zeker als deze in bestrating geplant is. Vuistregel is dat je vanaf de stam minstens 50 cm vrijhoudt.

Afdekken

Door de boomspiegel af te dekken geef je onkruid minder kans. Ook voorkomt het uitdroging van de bodem en je kan een afdeklaag kiezen waarmee je direct de boom voorziet van extra voeding. Compost, bladaarde, potgrond of boomschors zijn prima geschikt om de boomspiegel mee af te strooien. Ook het laten begroeien van de boomspiegel met vaste planten, struiken of gras is geen probleem. Zorg er bij bomen in een gazon zonder boomspiegel wel voor dat je de stam niet raakt tijdens het maaien.