tips & inspiratie

Leifruitbomen, ideaal bij weinig ruimte

Met een beetje vindingrijkheid kun je op een hele kleine oppervlakte een of meer fruitbomen planten. Zelfs in een strookje van enkele tientallen centimeters voor een schutting of muur kun je kilo’s appels, peren of steenvruchten plukken op deze manier. Let op de volgende punten en je kunt zelf een fruitboompje opkweken in een passende vorm. Je oogst zal rijk zijn!

De vorm

Er zijn verschillende vormen en technieken om je leifruitboom te leiden. Veel gebruikte vormen zijn de U-vorm, dubbele U-vorm, waaier of espalier. Eén ding hebben ze gemeen en dat is dat de vorming van horizontalere scheuten gestimuleerd wordt. Op horizontaal groeiende takken vormen zich meer bloemknoppen en krijg je een rijkere oogst, terwijl rechtop groeiende takken vooral snel groeien en veel blad produceren.

Warm of niet?

Op een plek in de volle zon tegen een muur kan het behoorlijk warm worden. Plant hier geen appelboom, die houdt niet van warmte en zal weinig vruchten geven. Perenbomenen morellen daarentegen doen het heel goed op een warmere plek en voor perziken en abrikozen is een warme zuidmuur als beschutting de beste plek die je kunt bedenken. Ook bessenstruiken (rode en witte bes) en bramen zijn goed te leiden.

Frisse lucht

Voor alle soorten geldt dat weinig ruimte nodig is, maar dat er wel altijd ruimte vrij moet blijven tussen de muur/schutting en fruitboom. Dit maakt het veel makkelijker om te snoeien en plukken. Geeft de boom meer licht, waardoor meer bloemen gevormd worden, en zo kan er lucht rondom de takken waaien en de bladeren en vruchten drogen. Natte vruchten en bladeren zullen eerder last krijgen van schimmels en rot en dat willen we natuurlijk niet.
Door een aantal draden te spannen die met afstandhouders van de achterwand worden gehouden blijven de takken vrij van de muur of schutting. Een leirek plaatsen of een trellisscherm gebruiken om de leiboom tegenaan te leiden kan ook. Houdt een cm of 20 vrij vanaf de muur, dan zit je altijd goed.