tips & inspiratie

Waarom zingen we ‘Oh denneboom’?

Misschien wel het allerbekendste kerstliedje van ons land: Oh denneboom. Alleen klopt het al sinds jaar en dag niet. De bomen die wij in onze huiskamer zetten als kerstboom zijn allemaal sparren: fijnspar, servische spar, nordmann spar en fraser spar.
Dat we in Nederland ‘Denneboom’ zingen en zeggen komt hoogstwaarschijnlijk door een ongelukkige vertaling uit het Duits (Germanisme). In Duitsland gaat het over ‘Tannenbaum’. Dit betekent letterlijk spar, terwijl den in het Duits Föhre of Kiefer betekent.

Echte den

Echte dennen zijn de struiken en bomen binnen het geslacht Pinus. Wij kennen deze ook als pijnbomen. De meest voorkomende in Nederland is de grove den. Deze dennensoort werd voornamelijk in grote aantallen aangeplant na het afgraven van hoogveen om zo zandverstuivingen tegen te gaan. Het hout van dennen wordt verwerkt als grenen. Hout van (zilver)sparren wordt dan weer dennenhout genoemd, wat net als het liedje eigenlijk niet klopt.

We zingen gezellig verder

Oh denneboom, oh denneboom,
Wat zijn uw takken wonderschoon.
Ik heb u laatst in ’t bos zien staan,
Toen zaten er geen kaarsjes aan.
Oh denneboom, oh denneboom,
Wat zijn uw takken wonderschoon.