tips & inspiratie

3 winterbloeiende, geurende heesters

Ook in de winter staan er planten in volle bloei. Perfect om je wat kalere tuin mee op te fleuren. Wij zetten drie soorten op een rij die ook nog eens lekker ruiken; wat wil je nog meer tegen de winterdip?

Winterkamperfoelie

Lonicera fragrantissima is een soort struikkamperfoelie die van december tot april bloeit met witte bloemetjes die een sterke, zoete geur dragen. Deze heester wordt ongeveer 1,5 meter hoog en breed. In de zomer is het een vrij onopvallende plant, met lichtgroen, langwerpig blad. In juni kun je rode bessen verwachten, maar niet overdadig. De kamperfoelie staat graag in de halfschaduw. Het blad blijft in de winter lang aan de plant zitten en valt pas volledig wanneer het echt koud wordt.

Winterzoet

Chimonanthus praecox is de latijnse naam van de struik die in het Nederlands winterzoet of meloenboompje genoemd wordt. De laatste naam zou zijn afgeleid van de zoetige geur die de bloemen verspreiden. Vanaf november verschijnen de eerste lichtgele bloemen met een karmozijnrood hart en de bloei kan tot in februari doorgaan. In het najaar heeft Chimonanthus ook nog een mooie gele herfstverkleuring. De hoogte van deze heester wordt 3 meter zonder snoei, maar daar doet de plant jarenlang over.

Viburnum

Binnen de grote Viburnum familie is de Viburnum bodnantense een aanwinst voor de wintertuin. Met lichtroze tot rozerode bloemen die geuren en aan de kale takken verschijnen valt deze struik goed op. Het ras ‘Dawn’ bloeit in december en januari, heeft lichtroze bloemen en wordt tot 3 m hoog. Bij ‘Charles Lamont’ zijn de bloemen iets donkerder van kleur, dit ras wordt 2-2,5 m hoog bloeit in januari en februari. Viburnum farreri lijkt vrij veel op deze soorten en geurt ook, maar heeft hele lichte, witroze bloemen. Wordt tot 2-2,5 m hoog.