tips & inspiratie

Pootaardappelen voorkiemen

Als je je eigen aardappels wilt oogsten dan moet je al vroeg in het jaar beginnen met de voorbereidingen. Kies in januari het ras of de rassen die je wilt kweken en bestel pootgoed.

Eierdoosjes

Terwijl je poters in bestelling zijn spaar je eierdoosjes. Half februari zet je de pootaardappelen van vroege rassen met de ‘ogen’ omhoog in de eierdoos. Zet ze vervolgens een paar weken op een lichte plek waar het rond de 10 graden is (in de bijkeuken of slaapkamer bijvoorbeeld), maar niet in de volle zon. Als het te warm is worden de uitlopers lang en slap en kunnen ze afbreken bij het planten. Als het te koud is kunnen de aardappels vorstschade oplopen. Het duurt meestal ruim een maand voordat de uitlopers beginnen te groeien.

Planten

Rond eind maart kun je de eerste aardappels planten in de volle grond. Plant ze 5 tot 10 cm diep en bescherm ze tegen (strenge) nachtvorst zolang dit nodig is. Wanneer je jouw aardappels in potten kweekt kun je alweer een week of twee eerder beginnen. Zet de potten ’s nachts wel vorstvrij weg en zet ze overdag buiten zodra het loof verschijnt zodat ze zoveel mogelijk zonlicht krijgen.

Hierom voorkiemen

Voorkiemen van je pootaardappels zorgt ervoor dat je vroeger kunt oogsten. Voorgekiemde aardappels die je eind maart plant hebben een voorsprong op tegelijkertijd geplant pootgoed dat niet is voorgekiemd. Je geniet dus eerder in het jaar van je eigen oogst.
Een vroege oogst is ook handig om de aardappelziekte Phytophthora voor te blijven. Deze ontwikkelt zich vaak pas wat later in het seizoen en stopt de groei van je aardappelplant. Als je dan al een grote plant hebt, of zelfs al hebt geoogst verlies je niet of nauwelijks opbrengst.