tips & inspiratie

Regenproof: een tuin met halfverharding

Hoe meer bebouwing en bestrating er in een straat of wijk te vinden is des te groter de kans op wateroverlast bij een hoosbui. Het water kan dan niet snel genoeg weg. Maar het kan ook anders…

Twee vliegen in een klap

Door te zorgen voor meer infiltratiemogelijkheden voor het water om in de grond te zakken zorg je niet alleen voor minder wateroverlast bij regen. Het ontlast ook het riool en misschien wel het belangrijkste vanuit tuiniersoogpunt: het regenwater gaat niet verloren in het riool maar blijft in de tuin. In de eerstvolgende droge periode zullen de tuinplanten je dankbaar zijn en hoef je niet direct de sproeiers aan te zetten.

Halfverharding

Natuurlijk wil je wel een lekker terras en ook looppaden zijn erg handig. Die moet je dan ook zeker niet opdoeken. Denk bij de aanleg of renovatie van je paden echter ook eens aan een halfverharding als alternatief voor grote tegels en strak ingevoegde bestrating. Er zijn mogelijkheden te over:

  • Schelpen
  • Grind
  • Split/gravel
  • Boomschors/houtsnippers
  • Grasklinkers
  • Het gebruik van stapstenen

Combineren

De mooiste en origineelste tuinontwerpen ontstaan vaak als je zaken combineert. Een terras met hele brede voegen tussen de tegels waarin split ligt bijvoorbeeld. Een groene beplante oprit met daarin rijbanen van grasklinkers. Of zelfs een kleine wadi waar het water van je schuurtje of tuinhuisje in loopt en waar het langzaam de grond in kan trekken, rondom beplant met moerasplanten. Laat je fantasie de vrije loop en zoek bijvoorbeeld inspiratie op Instagram of Pinterest.