tips & inspiratie

Planten tegen inbrekers

Au! Een venijnige prik dwars door de spijkerbroek heen. Sommige planten hebben zichzelf goed uitgerust tegen belagers en daar kun je dankbaar gebruik van maken als je ongewenste gasten uit je tuin wilt houden.

Hagen, klimmers en heesters

Met een stekelige haag houdt je honden en insluipers uit je tuin en door een klimplant met stekels tegen de muur onder je wc-raampje te laten groeien wordt het een stuk minder leuk om daar naar binnen te klimmen. Ook een mooie ‘prikstruik’ op een slimme plek kan een afschrikwekkende werking hebben.

5 prikkelbare planten

Van hulst (Ilex) bestaan soorten met en zonder gestekeld blad. Ze zijn allemaal wintergroen en je kunt er een flinke haag of grote struik van laten groeien. Hulst kan goed tegen snoei en sommige rassen geven mooie bessen in geel, oranje of rood in het najaar.
Vuurdoorn (Pyracantha) is een heester die je goed tegen een muur kunt laten groeien, maar ook als haag is deze soort geschikt. Witte bloemen in het voorjaar, gele, oranje of rode bessen in de herfst en wintergroen. En flinke stekels natuurlijk.
De dwergkwee (Chaenomeles) is een struikje dat overvloedig bloeit met witte, roze of rode bloemen in het voorjaar. In het najaar volgen kwee-achtige vruchten. Aan de takken zitten scherpe doorns. Deze soort is geschikt als losstaande struik, voor vakbeplanting en voor lagere hagen.
Meidoorn (Crataegus) is heel geschikt als haag in landschapsstijl, als grote heester, of als boom. Scherpe doorns staan op de takken, vooral bij de wilde soorten zoals Crataegus monogyna die mooi wit bloeit en in het najaar bessen draagt.
De zuurbes (Berberis) is waarschijnlijk de meest bekende van dit rijtje; de roodbladige heggetjes die jaren geleden veel rondom tuinen stonden zijn van de soort Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’. Deze soort is heel geschikt voor lagere hagen. Er zijn ook prachtige Berberis soorten met groen blad en kleurrijke bessen die als vrijstaande struikjes goed tot hen recht komen.