tips & inspiratie

Wilgen knotten

Het einde van de winter is de ideale tijd om knotwilgen te snoeien. Voor jonge wilgen doe je dit ieder jaar. Bij oudere bomen kun je het eens per twee of drie jaar doen, maar het mag ook ieder jaar als je de grootte van de kruin wilt beperken.

Na de winter

Door na de winter te knotten kun je zelf nog de hele winter genieten van een boom. Dat is zeker aan te raden als je een knotwilg van het soort ‘Chermesina’ hebt, deze heeft namelijk mooie felgekleurde gelige takken in de winter. Ook de dieren en insecten in de tuin zijn je dankbaar voor de beschutting die ze ’s winters in een knotwilg kunnen vinden.

Simpel klusje

Het knotten van wilgen is eigenlijk een heel simpel klusje. Bij de allereerste keer knotten moet je er rekening mee houden dat de knot zich ook naar onder ontwikkeld. Wil je een stamhoogte (vrije doorkijk) van 180 cm, dan zaag je de wilg zeker 20 á 30 cm hoger af.
De volgende jaren haal je telkens alle takken weg waarbij je een paar cm laat staan. Hierdoor krijg je veel vertakkingen met een mooie kruin en dikke knot als gevolg. Voor het wegknippen van dunnere takken gebruik je een snoeischaar of takkenschaar, voor dikkere een snoeizaag.
Als de boom eenmaal een mooie knotvorm heeft hou je het knotten minimaal eens per drie jaar bij (vaker mag, de kroon heeft dan minder tijd om te groeien en blijft dus kleiner). Je snoeit de takken dan ook wat dichter op de knot weg zodat deze in verhouding blijft.

Lekkernij

Wilgentakken over? Konijnen, geiten, ezels en veel andere dieren zijn dol op wilgentakken. Trakteer ze er eens op, of maak zelf een mooi bouwwerk van de wilgentakken en -twijgen in je tuin.