tips & inspiratie

3x weg met wortelonkruiden

Zevenblad, heermoes, haagwinde, een paar voorbeelden van hardnekkige wortelonkruiden waarmee je te maken kunt krijgen in je tuin. Lastig om vanaf te komen doordat ieder achterblijvend stukje wortel opnieuw uitgroeit tot een plantje. Het zijn daarom ware woekeraars die het je lastig kunnen maken, maar de aanhouder wint! Je kunt van wortelonkruiden afkomen, zelfs zonder gif, bijvoorbeeld op deze manieren.

Uitgraven

Door één keer heel goed de onkruiden uit te graven met alle wortels breng je ze een forse klap toe. Houdt goed in de gaten of er weer blaadjes tevoorschijn komen en graaf de uitlopers uit met alle bijbehorende wortels. In een jaar kun je met een zaterdag en een aantal uurtjes bijhouden de wortelonkruiden grotendeels terugdringen.

Uitputten

Ga je de onkruiden liever op een makkelijke manier te lijf? Knip of schoffel ze dan gewoon af. Hark alles bij elkaar en gooi het afval in de groenbak. Er zullen snel weer nieuwe uitlopers verschijnen, deze schoffel/knip je wederom af. Het duurt langer (soms wel twee jaar), maar het is een snel klusje en ook geschikt voor grotere oppervlaktes. Als je volhoudt put je de wortels uiteindelijk uit en wordt de groei minder. Blijf dan opletten, je moet nog een tijdje doorgaan om de genadeklap uit te delen.

Neem kippen

Kun je het stukje tuin afschermen met gaas en staan er geen (kleine) planten meer die onmisbaar zijn? Dan kun je het wiedwerk ook heel goed uitbesteden. Aan een paar kippen om precies te zijn. Kippen vinden het een feest om in de grond te krabben op zoek naar lekkere hapjes. De jonge uitlopers van onkruiden horen daar zeker ook bij. In een seizoen ‘tuinieren’ kan een kip een tiental vierkante meter grotendeels onkruidvrij maken.