tips & inspiratie

5 ideeën voor bloeiende vormsnoei met Forsythia

De Nederlandse naam ‘bloeiend hout’ kon niet treffender zijn: Forsythia staat in het vroege voorjaar in vuur en vlam met de knalgele bloemen die verschijnen ruim voordat het blad uitloopt.
Als struik is Forsythia wel bekend, maar de plant kan ook heel goed tegen snoei. Dat biedt allerlei mogelijkheden voor verrassende vormsnoeiplanten die in het voorjaar een spectaculair aanzicht hebben. wat dacht je van deze 5?

Haag

Een bloeiende heg, mooi groen in de zomer en vurig geel in het vroege voorjaar. Forsythia kun je goed snoeien tot een haag van 150 cm of hoger.

Bol

Een strakke bol met mooie bloei steekt aantrekkelijk af tussen groenblijvende bollen van Buxus, Taxus of Ilex. Een combinatie van soorten en bolgroottes past in een strakke, moderne tuin en voorkomt dat het een saaie eenheidsworst wordt.

Tuinbonsai

Snoei een Forsythia tot een tuinbonsai met mooie stevige stammen en meerdere bollen of plateaus. Spektakel verzekerd in het voorjaar!

Op stam

Een bol of struikvorm op stam is makkelijk te kweken met een jonge Forsythia. Op ooghoogte valt de rijke bloei nog beter op direct na de winter.

Kegel

Een strakke piramide of kegelvorm doet het altijd goed bij een entree. Of het nu langs de oprit is, bij de voordeur of langs het tuinpad. De bloeiende variant is een leuke afwisseling en leent zich ook goed voor het versieren met lampjes in de wintermaanden.

Snoeien

Forsythia snoei je het beste direct na de bloei. Knip bij vormsnoeiplanten het jonge schot nogmaals bij in mei/juni. In de zomermaanden maakt de Forsythia bloemknoppen voor het volgende jaar. Snoei daarom in het najaar alleen wat echt nodig is en laat kleine uitlopers zitten tot na de bloei in het volgende voorjaar. Voor het snoeien gebruik je gewoon een heggenschaar of snoeischaar, net als voor andere hagen en vormplanten.