tips & inspiratie

Natuurlijke buxusmot bestrijding

De Buxusmot zien we liever niet in onze tuin. Toch zitten ze tegenwoordig in heel Nederland. De rupsen zijn goed te bestrijden, maar voor je deze ontdekt is er vaak al schade aangericht. De motten zelf bestrijden is daarom nog beter. Dit kan op een hele mooie natuurlijke manier, zonder gif, dus sla twee vliegen in een klap en bescherm je buxus.

Geurval

Motten zien slecht en gebruiken vooral geurstoffen om een partner te vinden. Dit gegeven is gebruikt door de geurstof te identificeren waarmee vrouwelijke buxusmotten de mannetjes lokken. Deze kan nagemaakt worden en werkt dan heel goed in vallen om de mannetjesmotten te vangen. Wanneer de meest mannetjes in een val vliegen zijn er maar weinig motten die voor nageslacht zorgen en wordt de aantasting sterk verminderd. Daarnaast werkt de val om te monitoren; je ziet snel en gemakkelijk of en hoeveel buxusmotten er actief zijn. Wanneer nodig kun je daarop inspelen door de rupsen te bestrijden als ze nog heel jong zijn en weinig schade hebben aangericht.

Types vallen

Er zijn twee soorten vallen verkrijgbaar; voor eenmalig gebruik (één seizoen) of meermalige vallen die jaren mee kunnen gaan.
De eenmalige val werkt met de geurstof in combinatie met een vangplaat waar de motten op blijven plakken. Deze val wordt geleverd inclusief 1 capsule geurstof en 2 vangplaten.
De meermalige val heeft enkel geurstof en zeepsop nodig om de motten te vangen en kan zo vaak als nodig geleegd/schoongemaakt worden. Deze val wordt normaliter geleverd inclusief 1 capsule geurstof.

Werking

De geurstofcapsule (ook wel feromoon genoemd) werkt 5 a 6 weken, daarna neemt de werking sterk af. Door de capsule te vervangen is de val weer actief. Navullingen zijn bij te bestellen en kunnen tot een jaar na levering bewaard worden in de diepvries.
Voor een goede werking hang je de val in de 2e helft van april op. Zorg dat de val op de hoogte van je buxusplanten hangt. De Buxusmotten zijn actief tot september. Zorg dat in de tussenliggende maanden de val regelmatig wordt nagekeken en voorzien van nieuw feromoon.