tips & inspiratie

Pinus mugo mugo – Dwergden

De Pinus mugo mugo is een kleinblijvende dennensoort uit de pijnboomfamilie. De plant groeit compact en meer in de breedte dan hoogte. Na vele jaren kan een Pinus mugo mugo 200 cm hoog worden, maar ze zijn ook goed kleiner te houden met snoei. Deze soort is ook wel bekend onder de naam Pinus mugo mughus.

Groenblijvend

Zoals alle dennen is de Pinus mugo mugo wintergroen. In het voorjaar loopt de plant uit met uitlopers die karakteristiek zijn voor de Pinus-familie en ‘kaarsen’ genoemd worden. De bloemen verschijnen in de vroege zomer en zijn vrij onopvallend. De vrouwelijke bloemen verkleuren paarsrood na de bloei en groeien uit tot dennenappels in de loop van de zomer.

Snoei en standplaats

Door de kaarsen tussen duim en wijsvinger uit te breken houdt je de plant compact. Doe dit nadat de naalden beginnen open te komen. Verder snoei je een Pinus bij voorkeur niet om kale plekken te voorkomen.
De bergden staat het liefst op een plaats in de zon of halfschaduw en in (licht) zure grond. Veel grondsoorten worden echter verdragen. Zoals de meeste Pinus soorten is ook mugo mugo weinig vatbaar voor ziekten en verdraagt (zee-)wind en luchtvervuiling.

Combinaties

Door de fijne, strakke naalden en de brede en compacte groeivorm contrasteert Pinus mugo mugo mooi met lossere planten en grootbladige soorten. Bijvoorbeeld een combinatie met siergras Calamagrostis ‘Karl Foerster’, of met een grootbladige Rodgersia of Hosta.