tips & inspiratie

Dit zijn lieveheersbeestjeslarven

Lieveheersbeestjes kennen we allemaal. Ze hebben een lief imago, maar het zijn grote rovers. Gelukkig eten ze vooral bladluizen en andere insecten die je planten belagen. In je tuin zijn ze dus meer dan welkom. Maar weet je ook hoe de nuttige larven van een lieveheersbeestje eruitzien?

Groepje lieveheersbeestjeslarven

Jonge lieveheersbeestjes komen na 4-10 dagen uit eieren die een vrouwtjeskever op een plant gelegd heeft en storten zich dan als ware veelvraten op de dichtstbijzijnde voedselbron, vaak een kolonie luizen, mijten of witte vlieg. Na een week of drie tot vier zijn ze klaar om te verpoppen en vindt de metamorfose tot lieveheersbeestje plaats. Het kevertje leeft daarna nog ongeveer een jaar.

Overwinteren

Lieverheersbeestjes overwinteren als kever. Ze kruipen graag met soortgenoten bij elkaar op een droog en beschut plekje. In het najaar kruipen ze daarom soms weleens via kieren tussen je kozijnen of zelfs naar binnen in huis of schuur. In de vroege zomer worden de eitjes gelegd en de jonge larven zijn vooral te zien tussen juni en augustus.
Net als bij de volwassen lieveheersbeestjes zijn er bij de larven ook vele variaties in kleur en grootte. De meeste larven die je in je tuin zult vinden zijn zwart met (fel)gekleurde banden en vlekken. Ze hebben een soort schubben die ze een krokodil-achtig uiterlijk geven en ze zijn vaak verstopt aan de onderkant van bladeren. Hier zijn ze veiliger voor rovers en dicht bij hun lievelingshapje; de bladluis, waarvan ze er wel 50 per dag op kunnen.