tips & inspiratie

Hibiscus mulchen en bemesten

De Hibiscus kan wat kieskeurig zijn over zijn standplaats, maar zodra ze goed staan zijn het makkelijke struiken die goed groeien en uitbundig bloeien. Met deze tips zorg je dat jouw Hibiscus het naar zijn zin heeft en blijft groeien en bloeien!

Mulchen

Hibiscus houdt niet van teveel water, maar zeker ook niet van te droge grond. Té droog of nat wordt al snel beantwoord met gele bladeren. Zorg je voor voldoende organische stof in de bodem en een laag mulch (bladaarde of boomschors bijvoorbeeld) rond de struik dan creëer je een gezonde bodem die meer vocht vasthoudt. De mulchlaag helpt daarnaast ook de wortels te beschermen tegen vorst, zeker bij jonge planten. Vul ieder voorjaar de mulchlaag aan.

Voorkom tocht

Op een plaats waar het tocht krijgt Hibiscus vaak bezoek van luizen. Zeker als de struik ook nog wat verzwakt is door gebrek aan vocht of voeding wordt deze extra aantrekkelijk voor deze parasieten. Je ziet ze vooral vaak op de jonge bloemknoppen die door de luizen worden misvormd. Zorg voor voldoende vocht, voeding en een plek zonder tocht en je struik zal veel minder last hebben van luis. De andere planten in je tuin profiteren daar ook van mee. Kies goed waar je een Hibiscus plant en zorg eventueel voor wat beschutting door middel van andere struiken, een heg of rietmat.

Bemesting

Een andere oorzaak van geel blad bij Hibiscus kan kaliumgebrek zijn. De oudere bladeren krijgen dan vaak als eerste gele vlekken, gevolgd door omkrullende bladranden en het afvallen van blad in de zomer. Zorg voor voldoende voeding dan voorkom je kaliumgebrek. Een organische meststof zoals koemestkorrel is ideaal. Geef voeding in het voorjaar dan vul je de reserves aan en geniet je van een uitbundige groei en bloei.