tips & inspiratie

Kamperfoelie, verrassend veelzijdig

Lonicera is een plantenfamilie die zowel klimplanten als struiken omvat. Verschillende soorten zijn groenblijvend, er zijn vele bloemkleuren en een van de bekendste kenmerken is de heerlijk zoete geur van de bloemen in de avondschemer. Ook vlinders en bijen zijn dol op de kamperfoelie.

Klimplanten

De kamperfoelie is een inheemse struik in de Nederlandse bossen. Lonicera peryclimenum ofwel wilde/boskamperfoelie is een van de sterkst geurende soorten. Tegenwoordig zijn er vele rassen en kruisingen die allemaal een andere bloemkleur en bloeitijd hebben. Na de bloei verschijnen donkerrode bessen.
Veel van de gekweekte soorten zijn ook geselecteerd op het feit dat ze (deels) wintergroen zijn. Hierdoor is de geur soms wat minder geworden.

Struikkamperfoelie

Stuikkamperfoelie hoort in dezelfde familie, maar van een afstandje zou je in dit semi-groenblijvende heestertje niet direct een kamperfoelie herkennen. Met kleine rond blaadjes die in zachte winters aan de plant blijven en een compacte groei hebben de struikkamperfoelies een heel eigen uiterlijk. Ze zijn perfect geschikt als hogere bodembedekker en zijn ook goed te snoeien, bijvoorbeeld als laag haagje of bol.
De bloemen zijn niet opvallend, maar wel erg geliefd bij insecten. Wanneer ze niet sterk wordt gesnoeid draagt de struikkamperfoelie ook bessen in het najaar.

Struikvormige klimmers

De laatste jaren zijn nieuwe rassen Lonicera gekweekt die afstammen van de klimplanten met hun mooie kleuren en geurende bloemen. Deze rassen, zoals Lonicera ‘Blond & Beyond’ en ‘Chic & Choc’ worden maar 50 cm hoog en zijn daardoor heel geschikt als bodembedekker of voor in een pot.