tips & inspiratie

Opslag weghalen bij bomen en heesters

Veel soorten sierbomen, fruitbomen en sierheesters worden geënt. Soms ontstaan er nieuwe scheuten die onder de ent groeien, deze uitlopers verwijder je gemakkelijk in het voorjaar.

Uitlopers

Enten betekent dat de plant bestaat uit een onderstam die zorgt voor groeikracht en gezonde wortels en een kroon waaraan de mooie bladeren, bloemen en lekker vruchten groeien. Scheuten die onder de entplaats ontstaan hebben de eigenschappen van de onderstam. Dit betekent dat ze niet het blad, de bloemen en de vruchten hebben waarvoor je de plant hebt uitgekozen. Vaak groeien ze wel sterk (een van de eigenschappen waarom de onderstam gekozen is) en het is beter deze opslag te verwijderen om te voorkomen dat ze de door jou gekozen plant overwoekeren.

Op stam

Bij boompjes of struiken op stam verschijnen in de eerste jaren regelmatig uitlopers aan de stam. Deze breek je eenvoudig weg als ze nog jong zijn. Dit werkt beter dan wegknippen; bij snoeien komt vaak op dezelfde plaats een nieuwe scheut terug. Neem de uitloper tussen duim en wijsvinger en trek deze naar beneden weg. Bij de meeste planten breken jonge uitlopers gemakkelijk af en laten ze niet meer dan een klein wondje achter.

Wortelopslag

Oudere uitlopers en opslag (scheuten vanuit de wortels) zijn lastiger te verwijderen. Neem deze zo diep mogelijk weg. Uitlopers tot strak aan de stam en opslag zo dicht mogelijk bij de wortel waaruit ze ontstaan zijn. Afknippen vlak boven/onder de grond zorgt ervoor dat nieuwe opslag ontstaat. Voorkomen is natuurlijk altijd beter, plant geënte bomen en struiken daarom niet te diep. Zorg dat de ent boven de aarde blijft, dan ontstaat er minder opslag en is ook veel makkelijker te herkennen welke scheuten vanuit de onderstam komen.

Wild schot

Bij planten die niet geënt zijn horen alle jonge scheuten dezelfde eigenschappen te hebben en zijn uitlopers vaak welkom om een struik te verjongen. Toch kan het gebeuren dat een nieuwe tak, of deel daarvan, niet hetzelfde blad of bloemkleur heeft. Bijna altijd laat deze dan de kleur en vorm zien van de oorspronkelijke struik waaruit het nieuwe ras is ontstaan. Bijvoorbeeld groen blad terwijl je een bontbladige struik hebt geplant. Dit wilde schot snoei je weg tot aan de basis van de afwijkende tak.