tips & inspiratie

Potten met weinig onderhoud

Wel mooie potten op je terras of balkon, maar niet genoeg tijd om ze tot in de puntjes te verzorgen? Probeer dan eens deze planten. Ze zijn sterk, vragen weinig onderhoud en doen het prima in een pot.

Siergras, en speciaal Festuca glauca, doet het prima in een pot. Het kan tegen de zon, heeft niet heel veel water nodig en je hoeft maar een keer per jaar de uitgebloeide bloemen weg te knippen.

Lage pot met Festuca Glauca

De Spaanse margriet, Osteospermum, is een zomerbloeier die eigenlijk geen zon genoeg kan krijgen. Geef ze regelmatig een scheut water en ze zorgen voor een kleurexplosie op een plek in de brandende zon. Af en toe de uitgebloeide bloemen wegknippen is al het vereiste onderhoud.

Phormium is een grasachtig uitziende kuipplant uit Nieuw-Zeeland die in verschillende bladkleuren gekweekt wordt. De sierwaarde voor deze plant zit in het gekleurde blad, dat mooi combineert met andere (bloeiende) planten. In Nederland bloeien ze zelden en ze houden niet van de koude, natte winters hier. Dat maken ze echter helemaal goed door probleemloos te groeien als je ze regelmatig water geeft en in het voorjaar goed bemest.

In dit overzicht mogen natuurlijk de succulenten of vetplanten niet ontbreken. Sedum en Sempervivum soorten zijn heel bekend, maar ook Echeveria, Lewisia en Portulaca gedijen goed met wat minder water en voeding. Portulaca is de rijkst bloeiende van het stel, maar niet winterhard. Voor een zomerse pot zonder gedoe de ideale keuze.