tips & inspiratie

Toplijst: langbloeiende vaste planten

Met vaste planten zorg je voor veel kleur in je tuin. Door de grote verscheidenheid een soorten zijn er legio kleuren, hoogtes en vormen én je kunt variëren met de bloeitijden zodat je de hele zomer geniet van een kleurrijke tuin. Langbloeiende soorten zijn natuurlijk extra aantrekkelijk; wij tippen er 6.

  • Erysimum (muurbloem) bloeit van april tot oktober en sommige planten bloeien zelfs in de winter door. Er zijn verschillende bloemkleuren, waaronder paars, geel en meerkleurig rood. Ook zeer geschikt voor in potten.
  • Salvia nemorosa ‘Caradonna’ bloeit van juni tot oktober met lange paarse aren. De eerste bloei is het rijkst. Knip de uitgebloeide bloemen weg: dan verschijnen er nog legio nieuwe. Zeer geschikt als weefplant voor de gemengde border. ‘Ostfriesland’ is een compacter ras.
  • Nepeta faassenii en de variëteiten van deze soort bloeien van mei tot september. De meeste rassen zijn blauwbloeiend. Een snelgroeiende plant die prima mengt in een mixbeplanting, maar ook heel geschikt om in grote groepen te planten. Door de groeikracht krijgt onkruid geen kans.
  • Geranium ‘Rozanne’ is een jong ras tuingeranium met blauwe bloemen. Deze soort bloeit extra lang (mei tot oktober) maar is wat duurder. Als bodembedekker zeer geschikt op een plek vol in het zicht. De andere rassen tuingeranium zijn goede (budget)vervangers voor plaatsen die niet direct naast je terras liggen.
  • Fuchsia magellanica bloeit van juli tot oktober. Deze winterharde fuchsia is de meest kleurrijke in deze lijst met de karakteristieke combinatie van rood en paars. De bloemen zijn kleiner dan bij eenjarige fuchsia’s, maar zeer talrijk. Op een beschutte plek overleeft deze soort de meeste winters, zolang de grond maar niet te nat is.
  • De dropplant Agastache ‘Blue Fortune’ trakteert je van juli tot september op lilablauwe bloemen én een tuin vol vlinders en bijen. De Agastache is een insectenplant bij uitstek. Als derde pluspunt heeft de dropplant ook nog een heerlijk zoete anijsgeur.

Geef nieuwe vaste planten de eerste tijd goed water en vergeet niet je vaste planten ieder jaar te bemesten. Een mulchlaag van tuinturf, compost, bladaarde of boomschors tussen je vaste planten helpt om vocht vast te houden, onkruid tegen te gaan en geeft voeding af aan de bodem. Je planten zijn er blij mee!