tips & inspiratie

Alternatieve gazons; minder maaien zonder gras

Een gazon is een sfeerbepalend deel van je tuin. Maar het vraagt wel regelmatig onderhoud en je moet er een grasmaaier voor bij de hand houden. In een kleinere tuin kun je hetzelfde effect ook creëren met een alternatief gazon zonder gras. Minder werk en net zo mooi, of misschien zelfs wel mooier?

Sagina subbulata is een zeer laagblijvende vaste plant die veel weg heeft van mos. Het houdt van een vochthoudende bodem en is zodevormend, het groeit dus erg dicht. Het blad is diepgroen en wordt maar enkele cm hoog. In de vroege zomer verschijnen fijne witte bloemetjes. Zeer geschikt als grasvervanger voor plaatsen waar je (bijna) nooit loopt.

Leptinella squamata is eveneens zeer laagblijvend en zodevormend. Deze vaste plant heeft varenachtig lichtgroen blad. In de zon verkleurt het in de zomer wat bronsachtig. Ook verschijnen ’s zomers de geelgroene bloemetjes. Geschikt als grasvervanger op weinig belopen plekken.

Loopkamille (Chamaemelum nobile) heeft geurend, groen blad dat de geur vooral vrij geeft wanneer het aangeraakt of belopen wordt. Deze vaste plant bloeit niet en wordt rond de 5 cm hoog. Loopkamille vormt een minder dichte zode en is daardoor heel geschikt in combinatie met (stap)stenen of halfverharding, maar voor grotere oppervlakten zijn de bovenstaande soorten een betere keuze.

Sedum-soorten zijn vooral bekend van groende daken, maar de laagblijvende soorten zoals Sedum acre doen het op de grond ook prima. Sedum acre wordt maar een paar centimeter hoog, soorten met een iets groter blad tot 10 a 15 cm. Het grote voordeel van sedum is dat het ook op arme, drogere grond groeit. Afhankelijk van de soort(en) die je plant kun je een afwisselend vlak met blad- en bloemkleuren samenstellen.