tips & inspiratie

Roodbladige planten stelen de show

Veel kleur in de tuin is afkomstig van bloemen, maar ook de bladeren kunnen een echte blikvanger van een plant maken. Veel opvallender dan donkerrood blad, afstekend tegen fris groen wordt het niet. Daarom tippen wij je een aantal roodbladige toppers.

De rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) wordt een hele grote boom zonder te snoeien, maar je kunt deze ook snoeien tot een heg of andere vorm. Fagus sylv. ‘Riversii’ is nog sterker van kleur en Fagus sylv. ‘Dawyck Purple’ en ‘Rohan Obelisk’ zijn zuilvormig groeiende rassen van de rode beuk.

De pruikenboom (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’) is een flinke struik die ook tot een kleine boom te snoeien is. Het blad is donker en verkleurt langzaam via verschillende roodtinten in de zomer. De naam komt van de uitbundige bloemen die een wollige uitstraling hebben.

Japanse esdoorns (Acer palmatum cultivars) zijn er in heel veel verschillende groei-, bladvormen en kleuren. Acer pal. ‘Atropurpureum’ is een zeer bekende roodbladige soort met groot blad. ‘Bloodgood’ is nog feller rood. ‘Garnet’ en ‘Firecracker’ zijn roodbladige soorten met fijn ingesneden bladeren.

Weigela florida ‘Alexandra’ en ‘Foliis Purpureis’ zijn Weigela rassen met donkerrode tot paarsrode bladeren. De bloemen van ‘Alexandra’ zijn rozerood, die van ‘Foliis Purpureis’ wat lichter roze. Deze sterke struiken groeien goed onder uiteenlopende omstandigheden. ‘Alexandra’ is ook bekend onder de chique naam ‘Wine & Roses’.

Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ is een van meest donkerbladige blaasspirea’s. De witte bloemen worden gevolgd door rode vruchten. Beide steken mooi af bij het dieprode blad. ‘Lady in Red’ blijft iets kleiner, is iets lichter van bladkleur en heeft lichtroze bloemen. De Physocarpus opulifolius ‘Red Baron’ is ook iets kleiner dan ‘Diabolo’. ‘André’ is een mooie soort met bronskleurig blad.

Bovenstaande soorten staan op de foto vanaf boven (12u) met de klok mee.