tips & inspiratie

Eryngium; blauwe of kruisdistel

De kruisdistel is een veelzijdige plant die in het wild in Nederland voorkomt. In de tuin zijn veel soorten uit andere werelddelen en verschillende kweekvormen te vinden die qua kleur, hoogte en bloeitijd allemaal net even anders zijn.

In het algemeen zijn Eryngium planten sterk, droogtetolerant en heel erg geliefd bij bijen en insecten. Blauw, in verschillende kleurschakeringen, is de meeste voorkomende bloemkleur, maar ook witte kruisdistels bestaan. De planten leven meestal maar een of enkele jaren, maar zaaien zichzelf uit waardoor je er jarenlang van kunt genieten.

De schermbloemen van Eryngium staan op hele korte steeltjes, waardoor het meer kogelronde bloemhoofdjes lijken. Toch is deze plant familie van het fluitekruid, de wortel en anijs met hen losse, kantachtige bloemschermen. Bestudeer de bloemen maar eens goed!

Zoals alle schermbloemigen heeft de kruisdistel een penwortel. Grotere planten kun je daarom beter niet verplaatsen. Het blad is hard en meestal gestekeld. De hele plant heeft een grijsblauwe waas en combineert mooi met groentinten.

De hoogte van Eryngium varieert tussen de soorten van 50 tot 100 cm., er zijn zelfs dwergrassen die nog kleiner blijven. Planten die in pot gekweekt worden of in arme grond staan worden minder hoog, dus het kan van plant tot plant verschillen. De plant is stevig van zichzelf en zal niet snel omvallen. Op een plekje in de zon waar het zeker niet te nat is zal de kruisdistel zich zeker thuisvoelen. Ze groeien ook in oude muurtjes en ruïnes, dus de rotstuin is eveneens een prima plek.