tips & inspiratie

Muggen verjagende planten

Zit je net buiten te genieten van een mooie zomeravond, komt er natuurlijk weer een legertje muggen aan om je naar binnen te jagen. Gelukkig hebben muggen een sterke reuk, waardoor je ze met verschillende geurende planten op een afstandje kunt houden.

Alle planten met een sterke citroengeur zijn afschrikwekkend voor muggen. Niet voor niets wordt citronella veel gebruikt in muggenolie en -kaarsen. Citroenmelisse, citroengras of een citroengeranium in een pot op je tuintafel verminderen het aantal muggen.

Ook verschillende andere kruiden hebben een sterke geur die onaantrekkelijk is voor muggen. Rozemarijn, munt en lavendel worden veel genoemd als goede muggenverjagers. Met afrikaantjes en tomatenplanten in de buurt heb je ook minder last van geprik en gezoem. Versgeplukt tomatenblad of een paar tomaten op tafel leggen helpt volgens sommigen net zo goed.

Nepeta schrikt muggen af door de geur. Een bakje water waarin je fijngewreven blaadjes en takjes van dit kattenkruid hebt laten trekken heeft dezelfde werking als een citronellakaars. Je kunt het ook gebruiken als een natuurlijke anti-muggenspray.

Een boerenwijsheid is de vliegen- en muggenwerende werking van de walnotenboom (Juglans regia). Daarom werden walnoten vroeger regelmatig bij de mesthoop van boerderijen geplant. Een paar verse walnotenbladeren op je nachtkastje zou moeten werken. Of hang gewoon je hangmat op in de boom, daar wordt een walnoot groot genoeg voor…

Heb jij deze of andere planten al geprobeerd voor muggenvrije zomeravonden? We horen graag wat je ervaringen zijn! Plaats een berichtje op onze Facebookpagina.