tips & inspiratie

5 bloeiende nazomerplanten

Ook als de dagen wat korter worden en de temperaturen iets zakken is er nog genoeg te genieten in de tuin. Deze vijf vaste planten zijn op hun hoogtepunt in de nazomer!

De vaste Lobelia met bloemen in sterke kleurschakeringen brengt leven in de brouwerij. De felblauwe, knalrode of dieproze bloemen aan stevige verticale stengels zijn nog wekenlang mooi. Vaste lobelia’s lenen zich ook goed om een pot op te fleuren en daarna in de tuin te planten.

De hemelsleutel zal bij iedere tuinier bekend zijn als Sedum. De officiele naam is veranderd naar Hylotelephium, maar dat doet aan de bloeikracht van deze stevige plant natuurlijk niets af. De bloemschermen zijn oudroze en het blad is grijsblauw of roodachtig, afhankelijk van de soort. De stengels staan stevig rechtop en Hylotelephium groeit ook op drogere en armere standplaatsen.

De herfstanemoon is een sterke groeier die wat hoger wordt, tot 125 cm bij de hoogste rassen. Er zijn wit en rozebloeiende anemonen en de vrij grote bloemen staan op lange stengels boven het blad zodat ze goed zichtbaar zijn. Anemone is heel goed te combineren met andere vaste planten of heesters en groeit ook prima in de halfschaduw.

Ook bij de herfstaster is de piekperiode al in de naam beschreven. Met bloemen in alle mogelijk blauw-paarse tinten, roze en wit zorgen asters ervoor dat de najaarstuin een flinke oppepper krijgt. De Aster vormt dichte pollen met frisgroen blad.

Verschillende soorten siergrassen staan in de nazomer ook in bloei en laten prachtige aren zien. Een van de bekendste soorten is lampenpoetsersgras (Pennisetum), maar ook bij soorten als ruwe smele (Deschampsia) en blauw schapengras (Festuca) torenen de goudgele aren wekenlang boven het blad uit.