tips & inspiratie

Exotisch fruit uit eigen tuin

Dat appels en peren in onze achtertuin kunnen groeien weten we wel, maar wist je ook al van exotische vruchten die je gewoon in je eigen tuin kunt planten? Met een geschikte standplaats en mooie zomer kun je flink oogsten!

Passievruchten groeien aan de passiebloem. Die wordt meestal alleen maar voor de mooie bloemen geplant, maar op een geschikte plek in de zon kun je ook in Nederland handenvol passievruchten oogsten. Heel handig dat de passiebloem een klimplant is; je laat hem makkelijk tegen een schutting aanklimmen en hebt dan maar weinig ruimte nodig.

Vijgen aan vijgenstruik

Als je genoeg ruimte hebt voor een vijgenstruik kun je werkelijk kilo’s vijgen oogsten in goede jaren. Je vijg moet dan wel in de vollegrond staan of in een hele grote pot en lekker veel zon krijgen. Begin je met een kleiner, jong struikje, dan heb je meestal een paar jaar geduld nodig voor je de eerste rijpe vijgen kunt plukken.

De Kaki of kakipruim (zie foto) groeit aan een boom die van oorsprong uit de Himalaya komt, maar ook in Nederland de winter normaal gesproken prima overleeft. Zelfs zonder bevruchting vormt deze soort vruchten. De boom kan uiteindelijk middelgroot worden, dus enige ruimte is wel gewenst. Zet de kaki daarnaast op een beschutte plek uit de wind.

De kornoelje of Cornus kousa is wijdverspreid in de Nederlandse tuinen, maar bij velen is onbekend dat de exotisch uitziende rode vruchten eetbaar zijn. Na de opvallende bloei met meestal witte (soms rozerode) bloemen vormen Cornus kousa rassen aardbeiachtige vruchten die bij het rijpen roodpaars worden. Ze kunnen direct vanaf de plant gegeten worden.