tips & inspiratie

Wat doe je tegen engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers. Ze leven onder de grond en beschadigen planten door aan de wortels te eten.

Wanneer er veel engerlingen aanwezig zijn kan een plant daar behoorlijk last van hebben. Vooral in het gazon is dit goed te zien door bruine plekken en graspollen of zelfs complete zoden die los liggen.

De engerlingen zijn vaak makkelijk te vinden bij een massale aantasting. Ze zijn te herkennen aan de C-vorm van het lichaam dat witachtig of transparant is. Ook hebben ze een opvallend oranje-bruine kop. Afhankelijk van de soort kever zijn er minieme verschillen. Hierbij zijn de mei-, juni-, rozen- en sallandkever een aantal van de meest voorkomende soorten bladsprietkevers wiens engerlingen je tegen zou kunnen komen.

Om te voorkomen dan de aantasting zich uitbreidt en je volgend jaar opnieuw last hebt van een engerlingen-invasie kun je verschillende dingen doen:

  • Spreeuwen-nestkasten ophangen; vogels zijn dol op engerlingen, al moet je er wel wat schade aan je gazon voor lief bij nemen. De vogels proberen immers de engerlingen die onder je gazon leven op te sporen. Spreeuwen maken niet zo’n grote ravage als kraaien en kauwen. Dus lok ze naar je tuin en zorg daarmee voor een natuurlijk evenwicht en minder kevers en larven in volgende jaren.
  • Nematoden gieten in het najaar. Met deze minuscule wormpjes bestrijd je de engerlingen op een natuurlijke manier. Voor iedere soort engerling/kever is er een andere mix van nematoden en een meest geschikt moment van toepassing. Laat een deskundige daarom beoordelen met welke soort je te maken hebt en welke nematoden je moet gebruiken.
  • Chemische bestrijding van de engerlingen is moeilijk (de larven zijn ondergronds natuurlijk zeer lastig te raken met middelen). De weinige middelen die hiervoor beschikbaar zijn mogen meestal ook alleen door professionals met de benodigde papieren worden gebruikt. Op sportvelden kan dit een oplossing bieden, in de (sier)tuin is dit ecologisch, praktisch en kostentechnisch geen geschikte oplossing.