tips & inspiratie

Hoe groeit een kerstboom

De kerstboom in je huis doet er jaren over om uit te groeien van zaadje tot boom. De ene soort groeit sneller dan de ander, maar de meeste bomen die we in huis halen zijn toch minstens 7 tot 10 jaar oud. Bij het kweken van de perfecte kerstboom komt heel wat kijken en zijn verschillende specialisten betrokken. Wij geven je een kijkje achter de schermen.

Wie zaait zal oogsten

Het begint allemaal met een zaadje. Bijna alle kerstbomen worden opgekweekt vanuit zaad. Terwijl de soort hetzelfde is kan er veel verschil zijn tussen de herkomst van de zaden. De moederplanten op een bepaalde locatie geven een compact groeiende plant, een bepaalde kleur of juist een sneller groeiend boompje. De plantgoedkweker kiest daarom heel bewust voor zaden van een bepaalde herkomst. Gespecialiseerde bedrijven handelen in deze zaden. De kegels worden door onverschrokken klimmers geoogst uit de moederplanten, soms wel op 30 meter hoogte in de boomtoppen.

De zaden worden gezaaid in de herfst en afgedekt met zand of vliesdoek om ze te beschermen tegen vogels, konijnen etc. Door de kou in de winter worden de zaden geactiveerd en kiemen in het voorjaar. Na een jaar zijn het plantjes van enkele centimeters en na een tweede jaar zijn ze 10-20 centimeter. Ze worden dan verplant zodat ze wat verder uit elkaar komen te staan en een goede vertakking en wortelstelsel krijgen. Na nog één of twee jaar (afhankelijk van de soort en de maat die de kerstboomkweker wenst) zijn de boompjes groot genoeg. De plantgoedkweker levert de plantjes af in de winter, drie of vier jaar nadat ze gezaaid zijn.

Het hele jaar kerstbomen

De kerstboomkweker plant de jonge kerstboompjes op een geprepareerd veld. Zandgrond is heel geschikt voor het kweken van kerstbomen. Ze houden namelijk niet van teveel vocht of hele rijke grond. De boompjes worden ongeveer een meter uit elkaar geplant, met paden tussen elke paar rijen door om later de volgroeide bomen uit het perceel te kunnen opladen. Het eerste jaar wordt nauwkeurig in de gaten gehouden of de grond vochtig genoeg blijft. Bij droge omstandigheden wordt het veld beregend zodat de boompjes goed kunnen aanslaan.

Na één a twee jaar wordt begonnen met snoeien. De lengtegroei wordt afgeremd zodat de boom mooi vertakt en rondom wordt gesnoeid om een smallere en volle boom te krijgen. Het snoeien gebeurd in de winter zodat na het groeiseizoen geen snoeiwonden meer te zien zijn. Later in het jaar worden toppen nog weer bijgeknipt of geleid als dat nodig is. Sommige soorten, zoals de nordmann, worden zelfs in het laatste jaar niet meer gesnoeid. De kweker moet op voorhand dus heel goed inschatten welke bomen er een jaar later verkocht gaan worden.

Het veld met kerstbomen moet ook beschermd worden tegen luizen en schimmels. Regelmatig wordt hierop gecontroleerd en als het nodig is grijpt de kweker in met gewasbeschermingsmiddelen of door aangetaste bomen te verwijderen. Een zomervakantie van drie weken zit er niet zomaar in, juist in deze tijd moet het veld scherp in de gaten gehouden worden. Ook onkruid wordt onder de duim gehouden zodat de kerstbomen geen concurrentie ondervinden voor licht en lucht.

Kerstbomen kiezen in korte broek

Meerdere keren per jaar krijgen de kerstbomen een portie uitgebalanceerde meststoffen. In het voorjaar voor goede groei en later in het jaar speciaal voor een mooie, diepe kleur. Na drie jaar wordt het veld uitgedund, een deel van de bomen wordt dan geoogst als kleine maat kerstboom. De bomen die blijven staan krijgen daardoor de ruimte om verder te groeien. In totaal staan er vier tot zeven jaar kerstbomen op de kwekerij. Daarna wordt het veld leeggehaald en wordt het weer klaar gemaakt om opnieuw volgeplant te worden met een nieuwe generatie kerstboompjes.

In de zomer worden de bomen voor de komende kerst weer uitgezocht. Wij gaan altijd samen met onze kweker het veld in om de bomen stuk voor stuk uit te zoeken. Vaak gebeurt dat tijdens stralend zonnig weer en in de korte broek; in het begin vaak weer een vreemde gewaarwording. De mooiste exemplaren krijgen een merkteken en worden gereserveerd. Zo laat mogelijk in het jaar worden de bomen gerooid, normaliter de laatste week van november. De honderden kluiten worden door ons elk met de hand uitgespit en in een net geknoopt. Binnen een dag staan de kerstbomen vers van het veld in ons tuincentrum, klaar om jou een fantastische kerst te bezorgen!