tips & inspiratie

Buxus, een echte tuintopper

Bijna iedere tuinier heeft weleens een buxus in zijn of haar tuin gehad. Er is bijna geen enkele plant die zo makkelijk groeit, zich zo goed laat snoeien en ook nog wintergroen blijft. Ondanks dat er de laatste jaren wat uitdagingen zijn om je buxus mooi te houden verdient buxus nog steeds een plekje in elke tuin.

Buxus komt in heel veel verschillende soorten voor, op allerlei plekken in de wereld. De meeste soorten zijn (sub)tropisch, maar de soorten die van nature in Europa en Azie voorkomen zijn veelal winterhard. Buxus sempervirens is de soort die wij het beste kennen in onze tuinen. Deze soort werd al door de Romeinen gebruikt als haagje langs wegen en voor vormsnoei.

Buxus kan uiteindelijk uitgroeien tot een kleine boom. Een stam van 20cm doorsnee en een hoogte van 8-10 meter zijn dan niet heel ongewoon. Een buxus die niet gesnoeid wordt zul je ook meer en uitbundiger zien bloeien. Het hout van buxus is erg hard en heeft hele goede eigenschappen voor bewerking. Er zijn veel verschillende zaken van gemaakt in het verleden, zoals schaakstukken en de beste kwaliteit houten lepels.

Ook heeft buxus een associatie met pasen, zeker in de katholieke kerk. De katholieken zijn gewoon op Palmzondag de mis te starten met het zegenen van palmtakken. In noordelijke landen worden geen palmbladeren gebruikt, maar zijn deze vervangen door buxustakjes. Mogelijk dankt de buxus hieraan zijn bijnaam ‘palmboompje’, want met een echte palm heeft buxus plantkundig gezien helemaal niks te maken.

De laatste jaren heeft de buxus het zwaar, nadat eerst een vervelende schimmelziekte zijn intrede deed en meer recent de buxusmot. Een volle, strakke, dipegroene haag van buxus is nu voor de echte liefhebber weggelegd die er meer tijd en energie in kan en wil steken.
Waar het vaak fout gaat is de standplaats en verzorging. Buxus groeit bijna overal redelijk, maar dat betekent niet dat de plant het altijd naar zijn zin heeft. De beste plek voor een buxus is in de halfschaduw, op luchtige grond die licht vochtig is en veel voeding en wat kalk bevat. Buxus is een veelvraat die veel voeding en water kan gebruiken. Krijgt jouw buxus dit dan is de kans op ziektes al kleiner en zal de plant ook sneller herstellen.