tips & inspiratie

Verwijder straatonkruid voor het bloeit

Een paar mooie zonnige dagen in het voorjaar zijn alweer genoeg om de eerste onkruidplantjes tussen de tegels in bloei te zetten. Ben je er op tijd bij om dit te voorkomen dan heb je daar het hele jaar plezier van.

Ga er dus al vroeg op uit en zorg voor een schoon terras voordat onkruiden zoals zandraket en straatjesgras zich kunnen uitzaaien. Veel van deze onkruidplantjes zijn in het najaar nog ontkiemt en groeien in het voor- en najaar gestaag door als het niet al te koud is. Zodra het mooi weer wordt verschijnen dan snel de bloemetjes en binnen een paar weken heb je niet één, maar tientallen plantjes in je terras en borders staan. Zandraket kan zelfs binnen 6 weken vanaf een zaadje uitgroeien tot een plantje dat zelf alweer zaden verspreid. Verwijderen dus voor er bloemetjes verschijnen!

Een groot voordeel vroeg in het seizoen; je trekt de kleine plantjes nog heel makkelijk tussen duim en wijsvinger uit de voegen, omdat ze nog geen groot wortelgestel hebben gemaakt. Als je dit een beetje bijhoudt kost het maar weinig tijd en zul je zien dat er steeds minder onkruid verschijnt. Je zorgt er dan voor dat er nauwelijks zaadjes meer bijkomen en verwijdert de ‘oude’ voorraad en de plantjes die komen aanwaaien.

Ben je wat aan de late kant en tiert het onkruid al welig dan kun je natuurlijk ook andere middelen inzetten om het te bestrijden. Met onkruidborstels/-mesjes, kokend water of een brander krijg je op een vrij snelle en makkelijke manier veel onkruid weg. Hou het daarna wel bij, want na een week of twee zul je de eerste zaden alweer zien ontkiemen bij mooi weer. Even volhouden dus en je zult steeds minder tijd aan, en meer tijd op je terras kunnen besteden!