tips & inspiratie

Waardplanten voor vlinders

Dat je vlinders en bijen kunt lokken door bloeiende planten in de tuin te zetten weet bijna iedereen. Dit noemen we drachtplanten en een heel bekend voorbeeld is de vlinderstruik: een plant waar vlinders graag nectar komen halen.

Maar wist je dat vlinders ook een ander type plant nodig hebben in hun leven? Namelijk de plant waar ze als rups op kunnen leven en van eten. Deze planten worden waardplanten genoemd en zijn misschien nog wel belangrijker voor vlinders dan de drachtplanten. Veel rupsen zijn namelijk erg kieskeurig en leven maar op één soort plant of een specifieke plantenfamilie. Andere planten zullen ze nooit eten; ze verhongeren nog liever.

knotwilg

Wil je de vlinders helpen en meer vlinders in je tuin krijgen dan is het een goed idee om ook waardplanten in je tuin te planten (of te laten staan, want sommige planten die wij onkruid vinden zijn ook belangrijk voor rupsen). Een aantal waardplanten waar de rupsen van meerdere vlindersoorten op kunnen voorkomen zijn; brem, ruwe smele (Deschampsia cespitosa), meidoorn, winterheide (Calluna vulgaris), wilg, fruitbomen/-struiken zoals appel, kers, framboos, braam en kruisbes en klimplanten zoals kamperfoelie, klimop en oost-indische kers. Een compleet overzicht van welke rups op welke plant leeft vindt je bij de vlinderstichting.

Een heel belangrijke waardplant die rupsen en vlinders graag in onze tuinen zien is de brandnetel. Onder andere de dagpauwoog, atalanta, gehakkelde aurelia en kleine vos leven als rups op de grote brandnetel, samen met nog meer dan 40 anderen. Heb je dus de ruimte laat dan in een hoek van je tuin eens een brandnetel staan. Knip je tijdig de bloemen eruit (bijv. met een heggeschaar) dan heb je geen last van uitzaaien.