tips & inspiratie

Gras maaien, tips & tricks

Je vindt het een heerlijk klusje of je ziet er ieder keer weer tegenop. Wat je er ook van vindt, grasmaaien is een van de meest voorkomende klusjes in de tuin. Met goed maaien zorg je voor een mooi en sterk gazon.

Maai max. 1/3 van de hoogte van je gras af, niet meer. Verwijder je meer dan 1/3 van het gras ineens dan krijgt je gazon het even zwaarder te verduren, probeer dat dus te voorkomen.

Maai regelmatig. In het voorjaar elke twee weken en zodra het warmer wordt gaan we over op een wekelijkse maaibeurt. Als het gras in mei/juni de echte groeipiek bereikt kan het verstandig zijn 3 keer per twee weken of twee keer per week te maaien. Zo voorkom je ook dat je ineens teveel hoogte moet verwijderen.

Gebruik de juiste maaihoogte. Op bijna iedere grasmaaier is de maaihoogte in te stellen. Zorg dat die van jou goed staat. Standaard is 2,5 tot 4 cm (Hoe strakker je je gazon wilt hebben, hoe korter je maait. Dat betekent wel vaker maaien.). Een hoogte van 4 tot 5 cm is ideaal als je een speelgazon hebt dat regelmatig belopen wordt en een stootje moet kunnen hebben. Voor droge schaduwrijke plekken kun je daar gerust nog weer een paar cm bij optellen.

Pas je maaibeurt aan de omstandigheden. Het is verstandig om in het voor en najaar een wat hogere maaihoogte aan te houden dan midden in het groeiseizoen. Stel je maaier even bij en geef je gras iets meer ‘rust’ wanneer het niet op volle kracht groeit. Ook in hete, droge periodes is wat langer maaien in het voordeel van je gazon. Het houdt dan zelf het water makkelijker vast en zal wat minder snel verdorren.

Vergeet ook niet je maaier regelmatig te (laten) onderhouden. Schone en scherpe messen snijden het gras scherp af. Dat herstelt veel makkelijker en sneller dan de wond van een bot mes dat de grassprieten meer doormidden trekt in plaats van snijdt. Door te maaien wanneer het gras droog is krijg je ook een mooier resultaat dan met nat gras dat zich vastplakt op de messen.