tips & inspiratie

Minivijver zorgt voor leven

Water in de tuin brengt rust met zich mee. Voor ons als mensen heeft het altijd iets magisch om naar het wateroppervlak te staren. Veel dieren en insecten worden ook aangetrokken door water.

Ook in de kleinste tuin, of zelfs op je balkon, kun je genieten van een minivijver. En wist je dat er ook dwergwaterlelies zijn die je hierin kunt laten groeien? Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt: aan de slag maar!

In een half wijnvat, zinken teil of grotere, waterdichte pot zit genoeg ruimte voor je eigen minivijver. Zet deze niet pal in de zon, zo voorkom je grote temperatuurschommelingen voor de planten en waterdiertjes. Om je vijvertje (bij) te vullen gebruik je bij voorkeur regenwater, maar let in ieder geval op dat de watertemperatuur niet teveel afwijkt als je gaat bijvullen.

Vissen zijn niet handig in een minivijver. Omdat er niet heel veel water in zit kan het snel opwarmen waar ze slecht tegen kunnen. Ook de winter zullen ze vaak niet overleven omdat ze niet goed kunnen schuilen tegen de kou in een kleinere bak. Veel andere waterdiertjes zullen vanzelf je minivijvertje ontdekken. Ze komen aanvliegen of liften mee met water- en moerasplanten die je erin zet.

Voor vijverplanten kun je het beste terecht bij een vijverspeciaalzaak. De specialisten daar kunnen je helpen met het uitzoeken van geschikte waterplanten zoals een dwergwaterlelie. Ook kun je zuurstofplanten, een dotterbloem, holpijp of watermunt in je bak planten. Moerasplanten zet je in een vijvermandje, zodat ze met de wortels in het water staan en met hen blad en bloemen erboven.

Heb je een minivijver of ga je er één maken? Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat, deel je foto’s met ons op Facebook!