tips & inspiratie

Waarom bloeit mijn blauwe regen niet?

De blauwe regen (Wisteria) staat erom bekend dat hij groeit en bloeit dat het een lieve lust is. Soms kom je blauwe regens tegen die de uitzondering op de regel lijken te zijn, en maar niet willen niet bloeien. Waar kan dat aan liggen?

1) Planten die zijn opgekweekt uit zaad gaan pas bloeien als ze volgroeid zijn. Dat kan tot 20 jaar duren. Koop altijd een geënte blauwe regen met een cultivar naam, dan weet je wat voor bloemen je kunt verwachten. Het is niet noodzakelijk dat de plant bloeit, maar wel mooi meegenomen natuurlijk. Zolang je er maar zeker van kunt zijn dat het een geënte plant is (vaak is dit ook te zien door een verdikking in de stam niet al te ver boven de aarde).
2) Blauwe regens nemen soms een jaar of twee de tijd na het planten voordat ze gaan bloeien. In die tijd bouwt de plant een sterk wortelgestel op waarmee hij voldoende water en voedingsstoffen kan opnemen. Geef een jonge plant dus een paar jaar de tijd.
3) Verkeerd of erg hevig snoeien. Door (te) vroeg in de zomer te snoeien kan de vorming van bloemknoppen verstoort worden. Bekijk onze tips voor het snoeien van blauwe regen. Door heel rigoureus te snoeien zal de reactie van de blauwe regen zijn om vooral blad en twijgen aan te maken, de bloei kan dan één of twee jaar veel minder zijn of helemaal afwezig.
4) In de nazomer vormt Wisteria zijn bloemknoppen voor het volgende jaar. Als het in deze periode erg droog is, of de plant ergens anders last van heeft kan het zijn dat er minder bloemknoppen gevormd worden of deze afvallen. Het volgende jaar zal de bloei dan minimaal zijn. Ook strenge vorst in het late voorjaar kan ervoor zorgen dat bloemknoppen afvallen en er weinig bloemen te zien zijn.
5) Teveel schaduw. Een blauwe regen bloeit het best als de plant in de zon staat, op schaduwrijke plekken krijg je weinig of geen bloemen.
6) Gebrek aan kalium op arme (zand)grond. Vaak zijn bij een kaligebrek ook gelige of bruine randjes zichtbaar aan de buitenkant van het blad. Het geven van gewone meststoffen lost dit probleem niet op omdat de verhouding tussen stikstof en kalium daarmee niet verbeterd wordt. Speciale kalimeststoffen zoals patentkali, of simpelweg (compost van) bananenschillen of een kleine hoeveelheid houtas kunnen helpen het kaligebrek op te lossen.