tips & inspiratie

Herfstkleuren bij klimplanten

Sommige klimplantensoorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Deze klimmers kunnen een leuke afwisseling zijn ten opzichte van de bomen waar we meestal in de herfst naar kijken. En met klimplanten kun je op heel weinig ruimte toch een groot effect creëren, bijvoorbeeld tegen een muur, schutting of door ze in een boom te laten klimmen.

De bekende klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) bloeit niet alleen heel mooi, het blad verkleurt ook opvallend geel in de herfst voordat het van de plant valt. Ieder jaar in oktober wordt de plant een paar weken geel. Daarna kun je in de winter van de karakteristieke, schilferige bast genieten.

De wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia ‘Engelmannii’) staat bekend om zijn groeikracht en de meeste geweldige herfstkleuren. De bloei is weinig opvallend, maar de knalgroene bessen die afsteken tegen het diep scharlakenrode blad in het najaar des te meer. Deze soort groeit makkelijk en heel snel en doet het goed op veel verschillende plekken. Geef hem wel flink de ruimte anders blijf je snoeien.

Sierwingerd (Vitis coignetiae) is net als de wilde wingerd familie van de druiven. De besjes van deze soort zijn niet eetbaar, maar het blad vertoont wel een spectaculaire verkleuring in de herfst. Het wordt in het najaar roodpaars met gele accenten. Net als een druif houdt deze soort van een beschutte, zonnige plek in de tuin.