tips & inspiratie

Rozenbottels

Van rozen die bottels dragen heb je twee keer plezier. Als eerste in mei/juni tijdens de bloei van de struik en in de nazomer als de bottels in prachtige oranjerode tinten verkleuren. Rozenbottels lokken veel vogels naar je tuin. Zelf kun je er natuurlijk ook van meegenieten, want ze zijn eetbaar na koken of drogen.

Rijke oogst

Ga je voor een grote oogst plant dan de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Deze sterke struik heeft weinig zorg nodig en groeit en bloeit heel gemakkelijk. De bloemkleur is helderroze en tijdens de bloei in mei verschijnen al de eerste bottels. De bottels lijken op kerstomaatjes en worden in het najaar helderrood. Snoeien is niet nodig, maar kan wel. Doe dit direct na het plukken van de bottels of heel vroeg in het voorjaar indien nodig.

Er bestaat ook een witte variant met de naam Rosa rugosa ‘Alba’. Deze heeft helder witte bloemen die in de knop een roze zweem hebben. Van beide wordt vermeld dat ze twee meter hoog kunnen worden, maar op een zonnige plaats blijven ze meestal veel lager. Zeker als ze gesnoeid worden. Wil je zeker weten dat je bottelrozen lager blijven? Dan kies je Rosa ‘Frau Dagmar Hastrup’. Deze soort wordt maximaal rond de 120 cm en heeft lichtroze bloemen. Al deze soorten hebben geurende bloemen, als goedmaker tegenover de vele kleine doorntjes waarmee de stengels bedekt zijn.

Pracht en praal

Een bijzondere verschijning onder de bottelrozen is Rosa glauca, een soort die in het wild in ons land voorkomt en uit Frankrijk stamt. Het blad van Rosa glauca is blauwgroen, bijna metallic van kleur en het steekt mooi af tegen de roodachtige twijgen. De wat kleinere bloemen zijn roze van kleur met een wit hart. De bottels van deze soort zijn donkerrood tot dieppaars, maar lekkerbekken en vogels geven ze vaak de kans niet om helemaal door te kleuren. Rosa glauca wordt zo’n 2,5 meter hoog zonder snoeien en heeft relatief weinig stekels. De bloemen en bottels groeien aan oud hout. Snoei dus met mate anders heb je weinig of geen bloemen en bottels het jaar na de snoeibeurt.