tips & inspiratie

Sierappels, klein maar fijn in elke tuin

Dankzij een boom(pje) krijgt een tuin hoogte en lijkt deze vaak groter. Sierappels zijn erg populair, want het zijn kleinere bomen met een mooie bloei in het voorjaar; sierlijke appels in de herfst en ze lokken veel dieren naar de tuin.

De sierappelbomen in onze tuinen stammen uit dezelfde familie als de fruitbomen waarvan we appels plukken. Binnen deze Malus familie is er een grote variatie in bloemen, blad en appels. Voor de siertuin zijn er heel veel soorten beschikbaar, maar een paar soorten zijn al jaren favoriet. Ook zijn er de afgelopen jaren een paar veelbelovende soorten bijgekomen.

Malus ‘Red Jade’ is een nog vrij onbekend ras dat treurvormig groeit. Hierdoor blijft het een klein boompje, zeker als het op stam geënt is. De treurvorm ziet er bijzonder uit, en als ‘Red Jade’ in het voorjaar wit bloeit trekt deze nog meer je aandacht. In de herfst volgen kleine rode appeltjes die veel op besjes lijken.

‘Red Sentinel’ is een van de meest bekende sierappel rassen. Het is een sterke boom die makkelijk groeit en 4-6 meter hoog kan worden. In het voorjaar is de boom één grote, witte bloesemwolk. De roodpaarse appeltjes worden wel bijna 3 cm groot. Tot in januari blijven ze aan de boom hangen en vogels zijn er dol op.

Voor een roodbladige sierappel zit je goed bij Malus ‘Scarlet’, deze wordt zo’n 4 meter. Het blad loopt mooi roodpaars uit en de bloei is donkerroze. In de zomer kan het blad wat groeniger worden, maar het blijft heel donker van tint. In de herfst verschijnen de vrij kleine rode vruchten en verkleurd het blad naar roodpaars.

Malus ‘Evereste’ lijkt qua groeiwijze wel op ‘Red Sentinel’. De bloemen zijn ook wit maar in de knop wat donkerder roze. Deze sierappel is speciaal geselecteerd om zijn grotere bloemen en de resistentie tegen schurft: een ziekte die (sier)appels kan treffen.

Een aparte kleur appeltjes vinden we bij ‘Golden Hornet’. Deze sierappel groeit tot een kleine boom van 4-5 meter. De knoppen zijn paarsachtig en de bloemen worden tijdens het opengaan steeds witter. In de herfst krijgt deze soort knalgele appeltjes. Ze blijven vrij lang hangen, maar niet zo lang als bij ‘Red Sentinel’ en ‘Evereste’.

Voor echt kleine tuinen is Malus POM’ZAI (ook bekend als ‘Courtabri’) heel geschikt. Het is een wat nieuwere soort die langzaam groeit en uit zichzelf een licht bolvormige kroon vormt. Meestal wordt deze soort op een onderstam gezet en kan dan uiteindelijk 3-4 meter hoog worden. De bloei begint lichtrood en de bloemen worden steeds witter. De appeltjes die in de herfst verschijnen zijn klein en oranjegeel.