tips & inspiratie

Waarom heeft mijn struik geen bessen?

Je hebt een mooie struik geplant met de bedoeling te genieten van de bessen in het najaar, maar juist die bessen zijn er niet of nauwelijks. Dat is jammer natuurlijk. Hierbij een paar mogelijke oorzaken en tips om op te letten bij de aanschaf van een struik met bessen.

Als je struiken snoeit krijg je vaak minder of geen bessen. Dat geldt zeker voor hagen die ieder jaar flink worden teruggeknipt. De snoei is vaak kort voor of na de bloei zodat je eigenlijk alle toekomstige bessen wegknipt. Een goed voorbeeld is taxus. De karakteristieke rode besjes zie je vooral in taxusstruiken of -bomen die niet gesnoeid worden. In een taxusheg zie je nauwelijks besjes. Wil je een haag met bessen kies dan speciaal een soort struik die hiervoor geschikt is, bijvoorbeeld de vuurdoorn.
Bevriezing kan ook zorgen voor weinig tot geen bessen. Wanneer het in de lente tijdens de bloei plotseling flink koud wordt kunnen de bloemen bevriezen, waardoor er zich dat jaar weinig bessen ontwikkelen. Hier kun je weinig tegen doen behalve de planten afdekken met vliesdoek om ze te beschermen tegen vorst. Het bevriezen van de bloemen heeft op langere termijn overigens geen nadelige gevolgen voor de plant.

Bij sommige plantensoorten zijn de planten mannetje óf vrouwtje. Vrouwelijke planten krijgen bessen en mannelijke niet. Dit komt bijvoorbeeld voor bij hulst. Plant je per ongeluk een mannelijke hulst dan zul je dus nooit bessen krijgen. Verdiep je bij aankoop dus goed in de verschillende rassen, vaak zit in de naam al een verwijzing naar mannelijk of vrouwelijk. Ilex ‘Blue Prince’ of ‘Blue Princess’ bijvoorbeeld.

Aansluitend bij bovenstaande hebben vrouwelijk planten soms een mannelijke plant in de buurt nodig om bestoven te kunnen worden. Heb je die niet geplant dan is er natuurlijk een kans dat die wel in de omgeving staat waardoor zich alsnog bessen ontwikkelen. Als de afstand echter te groot wordt krijg je minder of geen bessen. Ook voor zelfbestuivende soorten (Bijv. Ilex ‘JC van Tol) waar mannelijke en vrouwelijk bloemen aan één plant groeien krijg je vaak meer en grotere vruchten als er kruisbestuiving mogelijk is. Heb je de ruimte plant dan bij voorkeur meerdere planten, waarvan er tenminste eentje mannelijke bloemen heeft.

Zie je de onvolgroeide bessen wel aan de plant verschijnen maar vallen ze er op een gegeven moment vanaf, dan heeft de plant waarschijnlijk teveel stress. Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door grote droogte. Met een mulchlaag of door het planten van bodembedekkers rondom de plant help je vocht vasthouden om dit te verminderen.