tips & inspiratie

De 2 kerstboomfamilies

Dat onze kerstbomen eigenlijk helemaal geen dennenbomen zijn zoals in het liedje verklapten we al eerder. En hoewel de kerstbomen die in december onze huiskamer opfleuren erg op elkaar lijken horen ze eigenlijk bij twee aparte families, de sparren en zilversparren.

Bij de sparren vinden we de ouderwetse kerstboomsoorten. De groene fijnspar die vroeger iedereen had, en de Servische spar die de laatste decennia populair is geworden. De Latijnse naam voor de familie van de sparren is Picea.

De zilverspar familie bevat de nieuwste kerstboomsoorten. De in korte tijd zeer populair geworden nordmann en de fraserspar die steeds bekender wordt. Abies is de Latijnse benaming voor de zilverspar familie.

Het verschil tussen de twee families kun je aan een aantal kenmerken zien:

  • Bij sparren zijn de takken en stam wat ruw omdat afvallende naalden een litteken achterlaten. Bij zilversparren zijn de stam en takken vrij glad.
  • Als je naar de knoppen kijkt zijn deze bij een spar puntig en bij een zilverspar eirond.
  • De naalden van een spar zijn rond en spits. Bij een zilverspar zijn de naalden plat en afgerond.
  • Bij de spar staat de naald op een steeltje, trek je een jonge naald los dan komt het steeltje mee, samen met een klein stukje bast. De naald van de zilverspar heeft geen steeltje en als je een jonge naald lostrekt zal er geen bast meekomen.
  • De makkelijkste, maar alleen te zien bij oudere bomen; de kegels van een spar hangen naar beneden, die van een zilverspar staan omhoog. Bij een spar valt de kegel in zijn geheel van de boom, onder een zilverspar zal je nooit een kegel vinden omdat deze aan de boom al uit elkaar valt.

Om het nog even ingewikkeld te maken; elke plant heeft een Latijnse naam die minimaal tweeledig is. De fijnspar heeft een lastige omdat de tweede naam gelijk is aan de familienaam van de zilverspar: Picea abies. Leuk weetje voor de kerstvisite!