tips & inspiratie

Waarom je rozenblad moet opruimen

De meest voorkomende problemen bij rozen worden veroorzaakt door vier soorten schimmels; sterroetdauw, roest en valse en echte meeldauw. Het blad van de roos wordt er lelijk door en de plant kan er, soms zelfs heel ernstig, door verzwakken.

Ruim je het oude blad van je rozen op dan voorkom je voor een deel dat de schimmel zich verspreidt. Doe dit het liefst zodra het blad afvalt, maar zeker voor het voorjaar.

Herkennen
De meeldauw soorten zijn relatief onschuldig. Het blad wordt wat ontsiert, maar blijft vaak grotendeels nog wel aan de plant zitten. Als na een paar weken het weer ongunstiger wordt voor de schimmel groeit de plant er vaak ‘overheen’.
Het verschil tussen valse en echte meeldauw herken je door te kijken waar het schimmelpluis zich bevindt. Bij echte meeldauw zie je de poederachtige groei op de bovenkant van het blad. Zit het aan de onderzijde van het blad dan heb je te maken met valse meeldauw.

Sterroetdauw en roest zijn een stuk schadelijker voor de plant. Beide aantastingen zorgen ervoor dat het blad vergeelt, verdroogt en vroegtijdig afvalt. Hierdoor verzwakt de plant en bij ernstige aantasting kan dit zorgen voor een steeds slechtere groei in volgende jaren.
Bij sterroetdauw zie je zwarte vlekken in het blad met daaromheen een gele rand. Roest begint meestal als oranjeachtige stipjes, die aan de onderzijde van het blad uitgroeien tot zwarte sporenhoopjes.

Voorkomen en genezen
Al deze schimmels zijn te bestrijden door je rozen te behandelen met een anti-schimmelmiddel (fungicide). Hiervan zijn ook milieuvriendelijkere varianten. Welke variant je ook kiest; je zal ze regelmatig moeten gebruiken om te zorgen dat de schimmel niet alsnog de kop opsteekt.
Omdat de schimmelsporen op het aangetaste (afgevallen) blad zitten is een van de beste manieren om preventief aan de slag te gaan het verwijderen van het aangetaste blad. In het voorjaar spatten de sporen (een soort schimmelzaadjes) dan niet omhoog door regendruppels. Haal ook al het oude, gele blad van de plant dat nog niet uit zichzelf gevallen is.

Aanvullend kun je na het opruimen van het blad een laag mulch aanbrengen rondom de rozenstruiken. Dit voorkomt ook weer dat schimmelsporen zullen opspatten en geeft meteen voeding voor het voorjaar. Zorg ook dat je rozen lekker luchtig blijven door op de goede manier te snoeien. Als er lucht en licht in de struik kan komen blijft het blad minder lang vochtig en krijgen schimmels minder kans om te groeien.