Planten snoeien: Snoeien van hortensia's, fruitbomen, vaste planten en co.

Planten zijn meestal in goede staat wanneer ze worden gekocht en geplant. Maar wat moet er worden gedaan om dat zo te houden en te voorkomen dat de groei uit de hand loopt?Sommige planten zijn afhankelijk van onze steun en willen verzorgd worden, zodat ze blijvend mooi blijven in de tuinen.

Planten snoeien: Snoeien van hortensia's, fruitbomen, vaste planten en co.

Planten zijn meestal in goede staat wanneer ze worden gekocht en geplant. Maar wat moet er worden gedaan om dat zo te houden en te voorkomen dat de groei uit de hand loopt?

Sommige planten zijn afhankelijk van onze steun en willen verzorgd worden, zodat ze blijvend mooi blijven in de tuinen. Helaas kan er bij het snoeien van planten veel verkeerd worden gedaan, wat de plant blijvend kwalijk wordt genomen. En een octrooi-oplossing voor het juiste snoeiwerk is evenmin bekend. Daarom is het belangrijk goed na te denken over hoe de plant het best gesnoeid kan worden. Wij maken onderscheid naar de levensvormen van de planten en geven tips voor de juiste snoei.

Lees ook: Wanneer moet ik welke planten snoeien? Snoeitips voor planten

Juist snoeien van planten - afhankelijk van de levensvorm

Snoeien van kruidachtige vaste planten

Vaste planten worden zo gedefinieerd dat zij kruidachtig zijn, d.w.z. geen houtachtige plantendelen hebben, en gedurende verscheidene jaren kunnen overleven. De bovengrondse delen van de plant sterven echter elk jaar tegen de winter af. Dit is natuurlijk niet mooi en het is zinvol om de bruine kruidresten af te knippen wanneer u de tuin winterklaar maakt. Maar de levenloze delen van de plant kunnen de vaste plant beschermen tegen vrieskou. Bovendien zou het snoeisel in de herfst als ingang voor vorst kunnen dienen en zo vorstschade of zelfs volledige uitval door vorst kunnen veroorzaken. De beste tijd om overblijvende kruidachtige planten te snoeien is dus het vroege voorjaar.

Grassen snoeien

Zelfs siergrassen worden in de herfst bruin en zien er levenloos uit. Maar zelfs zij mogen in de herfst niet wijken. Enerzijds hebben ze, zelfs in overwinterde toestand, nog een sierwaarde in de anders zo kale, winterse tuin. Anderzijds bepalen de vriestemperaturen weer wanneer ze moeten worden teruggesnoeid. Doorsnijdingen maken het voor vorst gemakkelijker om de plant binnen te dringen en schade te veroorzaken. Grassen moeten echter altijd in het voorjaar worden teruggesnoeid, zodat ze zo goed en ongehinderd mogelijk opnieuw kunnen uitlopen.

Halfstruiken snoeien

De levensvorm van halfheesters speelt een centrale rol in uw eigen tuin. Daaronder zijn veel kruiden zoals lavendel, rozemarijn of salie. Deze vertegenwoordigers zijn bijzonder vatbaar voor onaantrekkelijke groei als ze niet regelmatig worden gesnoeid. De scheuten worden lang en weinig vertakt, worden in het onderste gedeelte steeds houteriger en dragen daar geen bladeren meer - en ook de bloeirijkheid neemt meestal af. Een blikvanger in de tuin ziet er anders uit. Voor elke nieuwe scheut van de halfheesters in het vroege voorjaar moeten ze daarom, afhankelijk van de mate van verhouting, met een derde tot twee derde worden teruggesnoeid. Het is echter belangrijk om niet tot het houtige deel terug te snoeien. In dat geval zou het opnieuw uitlopen van de halfstruik niet meer mogelijk zijn of op zijn minst aanzienlijk moeilijker worden.

Snoeien van struiken

Struiken moeten ook worden gesnoeid om ze in vorm te houden. Voor de juiste snoei moet u weten of en wanneer de struik bloeit. Leden van deze levensvorm die in het voorjaar bloeien, kunnen in de zomer worden gesnoeid zonder risico of verlies. Voor heesters die hun prachtige bloesem pas in de loop van de zomer laten zien, wacht u met deze verzorgingsmaatregel ten minste tot de herfst, beter tot het vroege voorjaar kort voor de nieuwe scheuten.

Snoeien van fruitbomen en andere houtige gewassen

Zelfs de grootste vertegenwoordigers van de tuin, de bomen, moeten worden gesnoeid en in vorm worden gehouden. Afhankelijk van de gewenste vorm van de boom, moet de snoei uiteraard dienovereenkomstig worden uitgevoerd. Aan de ene kant kan een zogenaamde zomersnoei worden uitgevoerd. Het moet echter duidelijk zijn, vooral bij fruitbomen, dat dit betekent dat een deel van de oogst verloren gaat. Bomen kunnen echter ook in de winter of kort voor het uitlopen worden gesnoeid.

De perfecte snoei moet dus aangepast zijn aan het leven van de plant. In het algemeen moeten deze vormingsmaatregelen worden uitgevoerd op droge, maar niet te warme dagen. Een hoge vochtigheid of zelfs regen maakt het voor schimmels gemakkelijker om de snijwonden binnen te dringen en zo gevaarlijk te worden voor de plant.

Bron: agriworld.nl - Wanneer moet ik welke planten snoeien?