Hoe aardbeienplanten snoeien?

Om aardbeiplanten te snoeien, gebruikt u een schone tuinschaar om de uitlopers te verwijderen, dit zijn de kleine, dunne scheuten die van de hoofdplant komen. Hardlopers leiden energie af van de hoofdplant, dus het verwijderen ervan helpt je aardbeiplant gezond en sterk te houden.

Hoe aardbeienplanten snoeien?

Om aardbeiplanten te snoeien, gebruikt u een schone tuinschaar om de uitlopers te verwijderen, dit zijn de kleine, dunne scheuten die van de hoofdplant komen. Hardlopers leiden energie af van de hoofdplant, dus het verwijderen ervan helpt je aardbeiplant gezond en sterk te houden. Knip de lopers op de grond af met een snoeischaar, of door ze met je vingers af te knijpen, zorg ervoor dat je de aardbeistruik of wortels niet beschadigt. Gooi de uitlopers en kleine planten weg van het aardbeienbed, bij voorkeur in je composthoop.

Zorg er bij het snoeien van hardlopers voor dat u de wijnstok dicht bij de plant snijdt. Maar niet zo dichtbij om de wortels te beschadigen. Snoeien moet zowel uitlopers als bladeren omvatten. Snijd de uitlopers tot op een centimeter van de moederplant.

Knip de achterbladen af tot ongeveer twee centimeter boven de kruin. Tuinders die gematteerde rijbedden gebruiken, maaien vaak gewoon met een roterende maaier. Gebruik anders een snoeischaar voor tuinders of een zware schaar. Als je de lopers niet als nieuwe planten wilt gebruiken, hark ze dan op en doe ze in de composthoop.

Als u een verhoogd bed of uniek tuinsysteem heeft dat voorkomt dat een maaier over uw aardbeiplanten loopt, kunnen andere alternatieven worden vervangen. Het snoeien van aardbeien kan worden gedaan met elk type snoeischaar of een toepasselijke schaar. Bovendien kunnen ze, als ze bekwaam zijn met een wieteter, ook worden gebruikt. Vanwege de instabiliteit van je typische wietwhacker worden ze echter niet aanbevolen.

Het is gewoon te gemakkelijk om je aardbeienplanten permanent te beschadigen of te doden met een dwalende kanteling. Je kunt heel voorzichtig spuiten met herbicide, maar als ER IETS op de aardbeien terechtkomt, gaan ze ook dood. Als onderdeel van het renoveren van aardbeien (zie de pagina Aardbeien kweken voor meer informatie), helpt maaien de aardbeienopbrengst van het volgende jaar te verhogen, de vitaliteit van zowel de aardbeiplanten als het plantgebied te vergroten en de rest van het renovatieproces te vergemakkelijken. Na het maaien van de planten wordt een laag mulch aanbevolen om aardbeien te beschermen tegen winterletsel.

Snoei alle lopers op dagneutrale planten in het eerste jaar en laat ze in het tweede en derde jaar gematteerde rijen vormen. Snoei geïnfecteerde bloesems en fruit, en dode bladeren, op juni-dragende, altijd dragende en dagneutrale aardbeien. Deze tips laten zien hoe je aardbeien snoeit en hoe je je aardbeienbedden schoonmaakt voor het nieuwe groeiseizoen. Om een maximale productie van aardbeien in het volgende jaar te garanderen, moet tot de eerste nachtvorst 1 inch water per week op de aardbeiplanten worden aangebracht.

Door aardbeien in lintrijen te kweken, kan lucht circuleren en vermindert het risico op ziekten en plagen. Tijdens het groeiseizoen bewaar ik de nieuwe babyplantjes meestal in het bed en dan snoei ik ze in het voorjaar van de volwassen plant. Junidragende, altijd dragende en dagneutrale aardbeien waarvan de eerste bloemen gesnoeid zijn, groeien ook krachtiger dan ongesnoeide planten. Het winterklaar maken van uw aardbeienbedden om uw meerjarige aardbeien tijdens de vriesmaanden te behouden, helpt hen koude verwonding te voorkomen en zal een veel zwaardere mulchtoepassing zijn.

Om juni-dragende, altijd dragende en dagneutrale aardbeien in lintronen te laten groeien, plaatst u de planten 4 tot 9 inch uit elkaar in rijen van 2 tot 3 voet uit elkaar. De aardbeistruik zet het hele groeiseizoen hardlopers uit die moeten worden gesnoeid om vermeerdering te voorkomen. Het ideaal is om je aardbeien te kweken in een fruitkooi, wat een waar genot is in de tuin en natuurlijk ook de thuisbasis kan vinden van een willekeurig aantal zacht fruit en dwergfruitbomen, die allemaal in deze omgeving kunnen worden ondergebracht, zelfvoldaan in de wetenschap dat alles veilig is tegen predatie.