Hoe planten snoeien?

Doe een stap terug van je kamerplant en kijk naar de structuur en vorm ervan. Als de takken van de plant dik zijn, zoals die van een kamerboom, gebruik dan een snoeischaar.

Hoe planten snoeien?

Doe een stap terug van je kamerplant en kijk naar de structuur en vorm ervan. Als de takken van de plant dik zijn, zoals die van een kamerboom, gebruik dan een snoeischaar. Knip of knijp dode bladeren en stengels af. Als je een boom kweekt voor zijn vrucht, maak dan snoeien een hoge prioriteit.

Als u snijdt, of de uiteinden van takken snijdt, concentreert u de energie van elke tak en moedigt deze aan om het volgende seizoen meer fruit te produceren. Door snijwonden uit te dunnen of hele ledematen te verwijderen, kunt u weerbarstige sukkels en dode of zieke ledematen verwijderen. Deze basisonderhoudssnoei moet ervoor zorgen dat u elke stengel terugsnijdt tot een knop die tussen de zes en 10 inch boven het maaiveld ligt. Snijd zwakke groei ernstiger terug dan sterkere stengels, en om de vervanging van oud hout door nieuw aan te moedigen, snijdt u een van de twee hoofdstelen van het oudste hout tot aan de basis.

Wanneer u ermee snijdt, zorgt het vastgrijpen van de te snoeien steel zo ver mogelijk terug op de messen voor een sterkere snede en vormt het minder risico op beschadiging van het gereedschap. Uitzoeken wanneer je je planten moet snoeien kan verwarrend zijn, maar gelukkig is snoeien op het verkeerde moment zelden fataal. Nogmaals, het kennen van uw plant en welke vorm, ruimte en ontwerp u wilt dat deze in uw tuin heeft, is belangrijk om te weten hoe en wanneer u de plant moet snoeien. Het argument om te snoeien stelt dat een tuin een beheerde of gecontroleerde omgeving is, en als zodanig bestaat elke plant naast elkaar in relatie tot andere planten in het landschap.

Bomen en struiken die bloeien in het voorjaar beginnen nieuwe knoppen te zetten zodra de oude bloemen zijn gevallen, dus het is cruciaal om ze te snoeien voordat die nieuwe knoppen binnenkomen. Snoei in de late winter of het vroege voorjaar door tot een derde van de krachtige scheuten die zich tijdens het voorgaande groeiseizoen ontwikkelden terug te snijden. Wanneer een bestaande tak wordt gesnoeid, zullen er nieuwe takken ontkiemen van onder het gebied waar de snede is gemaakt. De meeste bomen en struiken, vooral die welke bloeien op de nieuwe groei van het huidige seizoen, moeten in de late winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid voordat nieuwe groei begint.

Maar bij het betreden van moeilijke ruimtes en het omgaan met zeer dikke stelen, bieden snoeischaren met lange steel de extra snijhefboomwerking en sterkte die nodig zijn. Je kunt de hele plant terugsnoeien tot 6 tot 12 inch groei (eigenlijk opnieuw beginnen), of je kunt geleidelijk snoeien in de loop van de tijd. Ik wil weten wat het moet eten en drinken, waar het graag rust, in de schaduw of in de halfzon of vol, en hoe het moet worden verzorgd (gesnoeid). Snoeien stimuleert voor het grootste deel altijd de groei, maar hoe hard je een plant snoeit, hangt af van wat je precies wilt gebeuren.

Net als bomen die buiten leven, moeten kamerbomen af en toe worden gesnoeid om hun vorm en groei te behouden.