Hoe snoei je planten voor de lente?

In het voorjaar is het tijd om de stengels tot aan de basis van de plant te verwijderen om nieuwe groei mogelijk te maken. Snijd de stengels zo dicht mogelijk bij de basis van de plant en wacht enkele weken later tot de lentegroei verschijnt.

Hoe snoei je planten voor de lente?

In het voorjaar is het tijd om de stengels tot aan de basis van de plant te verwijderen om nieuwe groei mogelijk te maken. Snijd de stengels zo dicht mogelijk bij de basis van de plant en wacht enkele weken later tot de lentegroei verschijnt. Waarom? Sommige struiken mogen in het voorjaar niet worden gesnoeid. Over het algemeen moeten voorjaarsbloeiers, zoals magnolia's en seringen, worden gesnoeid nadat ze bloeien.

Als je in het voorjaar snoeit, snijd je waarschijnlijk de slapende knoppen af en zullen er geen bloemen zijn. Voor deze vroegbloeiende struiken, zoek gewoon naar dood of beschadigd hout en verwijder het. Veel planten moeten in het voorjaar worden gesnoeid, waaronder lavendelsoorten, buddleia en siergrassen. snoeien in het voorjaar maakt plaats voor meer groei en helpt bij het stimuleren van meer bloemen, bladeren en kleurrijke stengels op een breed scala aan planten.

Sommige struiken mogen in het voorjaar niet worden gesnoeid. Hoewel het snoeien van mooi gebladerte soms moeilijk is voor tuinders om te slikken, houdt regelmatig snoeien de meeste planten gezond en stimuleert het nieuwe groei. Maar wanneer en wat te snoeien hangt af van het type plant en het klimaat waarin je leeft. Bloeiende en vruchtdragende planten geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om in de late winter of het vroege voorjaar te worden gesnoeid om een stevig gewas te stimuleren.

Bomen en struiken die bloeien in het voorjaar beginnen nieuwe knoppen te zetten zodra de oude bloemen zijn gevallen, dus het is cruciaal om ze te snoeien voordat die nieuwe knoppen binnenkomen. En veel andere planten moeten voortdurend worden gesnoeid om krachtig te blijven. Veel lentebloeiende struiken zoals forsythia of sommige struikkamperfoelie worden achterlijk en vreselijk vormloos tenzij ze elk jaar worden gesnoeid. Gebruik kopsneden om terug te snoeien tot een gezonde knop en bevorder zijvertakking en dunner wordende sneden, die de tak naar de dichtstbijzijnde ledemaat brengen, om de vorm van de plant te behouden.

Als u dit niet doet, zal de plant gestaag achteruitgaan, omdat het zuignappen zal sturen die energie wegleiden van vruchtdragende takken. Volg de eerder genoemde regel over lente versus zomerbloeiende planten om te weten wanneer je je planten moet snoeien. Uitzoeken wanneer je je planten moet snoeien kan verwarrend zijn, maar gelukkig is snoeien op het verkeerde moment zelden fataal. Hiermee is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u geen knoppen wegsnoeit die mogelijk vroeg zijn uitgehard en snoeien kan nu nieuwe bloemen vernietigen voor dit seizoen.

Let echter op wanneer uw plant bloeit en kort daarna snoeien, levert het meest opvallende bloemendisplay op. Veel minder ervaren tuinders kunnen moeite hebben om te onderscheiden wanneer de beste tijd is om hun planten te snoeien. Sommige lentebloeiende struiken bloeien op oude takken en als ze niet worden gesnoeid, veranderen ze in een verwarde puinhoop, met nieuwe groei alleen aan de bovenkant van de struik. In tegenstelling tot buddleia's en fuchsia's, die bloeien op de groei van hetzelfde jaar en bijna tot maaiveld kunnen worden gesnoeid, hebben struiken zoals forsythia een zorgvuldige behandeling nodig.

Mediterrane struiken zoals lavendelkunnen in het vroege najaar worden gesnoeid wanneer de temperaturen nog steeds mild zijn, of in het voorjaar, na de barre winteromstandigheden. Ten eerste is het belangrijkste om te onthouden over het hele proces wanneer de beste tijd is om je plant te snoeien. De takkenschaar met lange steel zijn gewoon snoeischaren die langere handgrepen hebben en de tuinman in staat stellen verder in een struik te reiken. In feite zijn degenen die niet in de late winter of het vroege voorjaar gesnoeid mogen worden „Grandiflora-variëteiten van de Bigleaf Hydrangeas”.