Hoe weet je welke planten je moet snoeien?

Bomen en struiken die later in het jaar bloeien bloeien op nieuwe groei. Als een boom wordt gekweekt voor opzichtig gebladerte in plaats van bloemen, snoei hem dan in de late winter of het vroege voorjaar.

Hoe weet je welke planten je moet snoeien?

Bomen en struiken die later in het jaar bloeien bloeien op nieuwe groei. Als een boom wordt gekweekt voor opzichtig gebladerte in plaats van bloemen, snoei hem dan in de late winter of het vroege voorjaar. Vroege voorjaarsbloeiers, zoals lila, forsythia en rododendron, produceren bloemen op hout dat het voorgaande jaar is gevormd. De beste tijd om ze te snoeien is het late voorjaar, onmiddellijk nadat ze klaar zijn met bloeien.

Als je ze later in het groeiseizoen of in de winter snoeit, verwijder je bloemknoppen en verminder je de hoeveelheid voorjaarsbloei. Gebruik je schaar in de herfst of het vroege voorjaar om alle dode groei op de grond te verminderen. Er wordt aangenomen dat de beste tijd om te snoeien is tijdens de rustperiode. In de meeste teeltzones in de Verenigde Staten is dit de periode tussen de late herfst en het vroege voorjaar.

Snoeien in de winter stimuleert de groei, terwijl snoeien in de zomer het vertraagt. Als de plant paar knoppen tegenover elkaar heeft, maak dan de snede recht als je wilt dat beide knoppen groeien. U kunt ook onder een hoek snijden om een van de paar te verwijderen waar een enkele steel nodig is. Het resultaat van goed snoeien zijn planten die bloemen produceren over een groot deel van de stengellengte en niet alleen aan de punt.

Verwijder dode, beschadigde, kruisende en overvolle takken terug naar de basis van de plant met takkenschaar of handsnoeischaar. Weten en uitzoeken wat elke soort of rozenplant nodig heeft, is aan de tuinman wanneer hij een aparte bloem koopt en plant. Snoeien stimuleert voor het grootste deel altijd de groei, maar hoe hard je een plant snoeit, hangt af van wat je precies wilt gebeuren. Onervaren tuinders zijn vaak bang om „hun nieuwe kostbare roos pijn te doen”, maar als ze het niet die harde eerste snoei geven, zullen ze in het voorjaar een zwakkere plant hebben.

Het is het beste om grote hoeveelheden te snoeien in het voorjaar of de zomer, wanneer uw planten meer zonlicht krijgen en actief groeien. Door de oude bloemen te verwijderen, kunnen ze geen zaad zetten en kunnen planten meer energie in de bloei steken. De winter is een goed moment om veel bomen en struiken te snoeien, omdat de druk van insecten en ziekten tot een minimum wordt beperkt en de plantenarchitectuur duidelijk zichtbaar is. Snoeien buiten de cyclus kan resulteren in minder bloemen of fruit, maar op de lange termijn is het meestal niet schadelijk voor de plant.

Planten die worden gebruikt in formele heggen en funderingsaanplant zoals taxus en liguster kunnen worden bijgesneden met een heggenschaar om vorm te geven en nieuwe groei te stimuleren. Het afsnijden van bruine bladranden is niet schadelijk voor de plant en is een manier om de algehele plant er aantrekkelijker uit te laten zien. Elke scheut (of tak) op een houtachtige plant eindigt in wat bekend staat als de eindknop, waaronder andere knoppen (of toekomstige takken) zijn gepositioneerd in specifieke patronen die verschillen voor verschillende soorten planten. Het belangrijkste doel van het snoeien voor deze planten is gericht op het bieden van ruimte en het uitsnijden van ouder hout om de ontwikkeling van nieuwe krachtige scheuten vanaf de basis van de plant mogelijk te maken.

Of je nu een bepaalde maat wilt behouden, vertakking wilt stimuleren of een bepaalde look wilt bereiken, snoeien is een van de beste manieren om controle te krijgen over hoe je plant groeit. Een goed startpunt voor het snoeien van elke plant is om dode, zieke of beschadigde stengels te verwijderen zodra je ze ziet. Wanneer een blad op weg is, verliest het blad al zijn chlorofyl (de moleculen die het blad groen maken) en neemt de plant alle overgebleven voedingsstoffen op van het vergelende blad.