Kan snoeien een plant doden?

De plant kan extreem zwak worden, waardoor een verscheidenheid aan ziekteverwekkers en insecten kan binnendringen. Dus hoewel snoeien uw plant misschien niet direct doodt, kunnen over gesnoeide bomen en struiken sterven als gevolg van de bijbehorende stress op lange termijn.

Kan snoeien een plant doden?

De plant kan extreem zwak worden, waardoor een verscheidenheid aan ziekteverwekkers en insecten kan binnendringen. Dus hoewel snoeien uw plant misschien niet direct doodt, kunnen over gesnoeide bomen en struiken sterven als gevolg van de bijbehorende stress op lange termijn. Ja, het snoeien van een plant kan hem doden. Het is echter erg moeilijk om een plant te doden, tenzij je enorme brokken plantaardig materiaal verwijdert of te zwaar snoeit voor een langere periode.

Snoeisneden kunnen nieuwe groei stimuleren die helaas zal worden gedood als de temperatuur daalt tot het vriespunt. Bomen en struiken verminderen hun energieproductie naarmate het groeiseizoen eindigt, dus nieuwe groei in de herfst zal de opgeslagen energiereserves van een plant gebruiken. Dieback door bevriezing betekent dat energie die voor deze groei werd gebruikt, werd verspild. Het snoeien van uw kamerplanten en planten in het algemeen is niet schadelijk voor hen.

Het is, vooral in het begin, een enge gedachte om gewoon een deel van je plant af te snijden. Gelukkig zijn planten niet hetzelfde als mensen en dieren, het snijden van een deel ervan is niet schadelijk voor hen. Wanneer je je plant snoeit, kun je de stekken vermeerderen om een nieuwe plant te laten groeien. Snoeien verwijdert stengels en bladeren, twee belangrijke voedselbronnen voor de plant - koolhydraten worden opgeslagen in hout, terwijl bladeren hun eigen koolhydraten produceren wanneer ze fotosynthetiseren.

Het verwijderen van te veel materiaal in één keer kan resulteren in het afsterven van de wortels en het kan enkele jaren duren voordat de boom zich herstelt. Bovendien, als je de leider wegsnoeit (bekend als 'topping'), kan de plant in shock raken en veel bladgroei veroorzaken ten koste van bloemen en fruit. Dus, tenzij je de opdracht hebt gekregen om een 'harde snoei' uit te voeren, zorg er dan voor dat je minder, regelmatiger snoeit. De juiste snoeitijd van het jaar varieert van plant tot plant.

Snoeien op het verkeerde moment zal een plant niet doden, hoewel dit voortdurend kan verzwakken of beschadigen. Over het algemeen is de slechtste tijd om te snoeien onmiddellijk nadat er in het vroege voorjaar nieuwe scheuten verschijnen. Het verwijderen van nieuwe scheuten beperkt de hoeveelheid energie die een plant kan genereren om meer groei te produceren. Vermijd ook het verwijderen van scheuten in het vroege najaar, omdat dit een late groei kan stimuleren, die niet bestand is tegen winterweer.

Soms is snoeien op het 'verkeerde' tijdstip onvermijdelijk. Als een struik beschadigd raakt door wind, door de honden die duiven achtervolgen, of door een onoplettende bouwer, is het het beste om de beschadigde stelen onmiddellijk weg te snoeien. Als sap het bloed van de plant is, dan zijn de takken en wortels de spieren en het vet. Alle energie (in de vorm van zetmeel of suiker) wordt hier opgeslagen.

Wanneer u voor het eerst een boom of struik plant of transplanteert, verliest deze onvermijdelijk wat wortelmassa, en sommige mensen denken dat ze moeten compenseren door een deel van de totale massa van de plant te verwijderen. Maar een plant raakt tijdens het planten gestrest en gebruikt veel energie om te proberen zich te herstellen in zijn nieuwe huis. Snoeien op dit moment kan vitale energie verwijderen voor de weg die voor ons ligt. Verwijder te veel van de plant, en de energieovervloed kan ervoor zorgen dat de plant verhongert en mogelijk sterft.

Wacht tot je nieuwe planten in rusttoestand gaan om te snoeien. Wanneer je begint te merken dat bladeren vallen, een andere kleur veranderen of er gewoon niet geweldig uitzien, kun je ervoor kiezen om die bladeren te snoeien. Je zult te maken krijgen met een soortgelijk gebrek aan bloesems als je lentebloeiende bomen en struiken snoeit in de late winter of het vroege voorjaar. De meest voorkomende reden om te snoeien is om de bloemen- en fruitproductie van bomen, struiken en zelfs vaste planten te verhogen.

Als je je plant wilt snoeien, maar je weet niet zeker welke bladeren of stengels goed te snoeien zijn, begin dan met de lelijk uitziende bladeren. De plant heeft misschien gewoon te veel stengels en takken en is dus zelfsnoeien door extra blad af te doden. Je hoeft niet te weten hoe je bijvoorbeeld Edgeworthia moet snoeien als de enige struiken in je tuin buddleja's zijn. Met de juiste hulpmiddelen kunt u planten snoeien zonder ze te beschadigen en ziekten in de snijwonden uit te lokken.

Als u consequent haveloze snijwonden krijgt, overweeg dan om uw snoeischaar te slijpen zoals beschreven in How to Maintenance Snoeischaar haveloze snijwonden kunnen ziekten veroorzaken, omdat de plant mogelijk niet goed kan genezen. Met de tips hier zou je nu wat meer zelfvertrouwen moeten hebben om planten te snoeien zonder de angst die je eerder hebt gevoeld. Tegelijkertijd is het goed om een paar stengels en bladeren van je plant te snoeien als deze last heeft van wortelrot. Zoals we in de laatste paragraaf hebben ontdekt, is een van de redenen om een kamerplant te snoeien, om hem minder energie en voedingsstoffen te laten gebruiken.

De winter is het slapende seizoen voor planten en bomen in het noordoosten van Ohio en is een uitstekende tijd om de meeste bomen en struiken te snoeien. Als je echter een takkenschaar hebt, vermijd je de verleiding om houtachtige stengels te snijden die te dik zijn voor je snoeischaar. .