Kun je planten snoeien in de winter?

Snoei nooit te vroeg in de winter, omdat incisies kunnen uitdrogen als de temperatuur ver onder het vriespunt daalt. Snoei bij het snoeien eerst dode en zieke takken weg, vooral die veroorzaakt door sneeuw en ijs in de winter.

Kun je planten snoeien in de winter?

Snoei nooit te vroeg in de winter, omdat incisies kunnen uitdrogen als de temperatuur ver onder het vriespunt daalt. Snoei bij het snoeien eerst dode en zieke takken weg, vooral die veroorzaakt door sneeuw en ijs in de winter. Ongewenste onderste takken op alle groenblijvende struiken en bomen moeten ook in de late winter worden verwijderd. Moet je snoeien in de winter? Bladverliezende bomen en struiken verliezen hun bladeren en gaan in de winter inactief, waardoor het een goed moment is om te snoeien.

Hoewel snoeien in de winter goed werkt voor veel bomen en struiken, is het niet de beste tijd voor allemaal. Als je je afvraagt wat je in de winter moet snoeien, lees dan verder. We vertellen je welke bomen en struiken het beste doen met snoeien in de winter en welke niet. Volgens de supervisor van plantengezondheidszorg in de Chicago Botanic Garden kan 90 procent van het bladverliezend snoeien in de winter worden gedaan.

Zodra bomen en struiken in rusttoestand gaan, kan het snoeien beginnen, zei hij. En je kunt snoeien tot het moment dat de knoppen beginnen te mollen. Van half november tot half maart kunt u uw bladverliezende planten vormen en verdunnen ter voorbereiding op het komende lenteseizoen. Evergreens moeten in de meeste situaties in het groeiseizoen worden gesnoeid, omdat ze nooit volledig slapend worden en kunnen last hebben van puntverbranding als ze in de winter worden gesnoeid.

Fruitstruiken, waaronder bosbessen en zwarte bessen, plus kruisbessen en rode bessen moeten in de winter worden gesnoeid. Verwijder in de regel elk jaar wat oud hout, waardoor een bekervorm ontstaat, waardoor gezonde jonge takken achterblijven die de komende jaren grote gewassen zullen produceren. Februari is een geweldige tijd om de tuin in te gaan en bomen en struiken te snoeien voor prestaties en esthetiek. Er zijn verschillende andere redenen om in de winter te snoeien, zoals het verwijderen van dood hout, het vormen van een boom of struik terwijl het frame nog zichtbaar is voordat bladeren tevoorschijn komen, of het gezond houden van de plant.

Omdat het bloeit bij nieuwe groei, kan gardenia in de winter of vroege zomer worden gesnoeid voordat het bloeiseizoen begint. De meeste bladverliezende snoei zou een natuurlijke stijl moeten bevorderen, wat betekent dat laagvertakte bomen niet worden gehinderd, hoge struiken niet worden geschoren of bedekt om ze korter te maken, en de natuurlijke omtrek van een plant wordt gehandhaafd. Snoeien in de late winter, wanneer veel struiken en bomen slapend zijn, stimuleert de planten voor overvloedige groei in het voorjaar; de wonden worden gedurende een beperkte tijd blootgelegd voordat de groeicyclus begint; en tot slot is het gewoon gemakkelijker om te zien wat er moet worden gesnoeid nadat de bladeren zijn gevallen. Het Southern Living Garden Book adviseert tuinders om een derde van de oudste stengels te verwijderen, of de hele plant laag op de grond te hakken.

Echt, de meeste planten kunnen in de winter worden gesnoeid, behalve planten die in de late winter of de lente zullen bloeien (Snoeien 101 somt veel van deze op). Een goede vuistregel is dat als de plant bloeit bij nieuwe groei, deze in de winter kan worden gesnoeid, voordat de groei van het nieuwe seizoen begint en na de laatste bloei van het jaar. Eiken moeten in februari (op het noordelijk halfrond) worden gesnoeid in plaats van later, aangezien de sapetende kevers die het eikenverwelkingsvirus verspreiden vanaf maart actief zijn. Snoei steenvruchten, zoals kersen of pruimen, in de winter niet, omdat ze het risico lopen besmet te raken door een schimmelziekte die zilverblad wordt genoemd.

De struik zal het gemakkelijker hebben om te herstellen van een harde snoei terwijl hij slapend is, wat een belangrijkere overweging is dan de bloemen van volgend jaar. Het Southern Living Garden Book instrueert, Waar ze overwinteren, hard terugsnoeien in het vroege voorjaar om dood hout te verwijderen en krachtige nieuwe groei aan te moedigen. Hoewel niet zo belangrijk als tijdens het groeiseizoen, helpt schoonmaakgereedschap met een 10 procent oplossing van ontsmettingsalcohol en water (ongeveer 2 eetlepels alcohol tot 1 kopje water) te voorkomen dat de verspreiding van ziekten van snijden tot snijden tijdens het snoeien. Voorjaarsbloeiende struiken - Forsythia, kweepeer, azalea's, bruidskrans, spirea en andere struiken die in het voorjaar bloeien, moeten onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid.

Als ze echter overwoekerd zijn en een ernstige verjongingssnoei vereisen, ga je gang met het terugsnoeien van planten in de winter. De Grumpy Gardener zegt dat omdat blauweregen bloeit op zowel oud als nieuw hout, als je elke februari snoeit en elke scheut verkort tot 6 tot 8 knoppen, sporenachtige takken zich vol bloemknoppen zullen ontwikkelen. .