gazon

Graszoden

gazon

Een mooi groen gazon is letterlijk het middelpunt van veel tuinen. Het geeft ruimte om te spelen en ravotten, zonnebaden, is geschikt als looproute en geeft een ruimtelijk effect aan je tuin.

Graszode

beschikbaarheid

Graszoden zijn het hele jaar verkrijgbaar, alleen niet bij strenge vorst. Wij leveren altijd Queen’s Grass kwaliteitsgraszoden. Om te garanderen dat je verse, frisgroene zoden krijgt zijn deze alleen op bestelling leverbaar (levertijd vanaf 1 dag). Als je bij ons graszoden aanschaft kun je in overleg gratis gebruik maken van onze tuinwals. Graszoden worden geleverd als rolletjes van 1 m2 (250*40 cm) en zijn ongeveer 2 cm dik.

Graszaad zaai je het beste tussen april en september, zodat het warm genoeg is om de zaadjes te laten kiemen.

assortiment

Om een gazon aan te leggen heb je de keuze tussen het leggen van graszoden of zaaien van graszaad. De voorbereidingen zijn grotendeels gelijk. Met graszoden heb je snel resultaat en twee weken na het leggen kun je het gazon volledig gebruiken. Met graszaad duurt het wat langer voor je een volwassen gazon hebt.
Graszoden en graszaad zijn in meerdere types leverbaar. Voor iedere toepassing wordt de meest geschikte mix van grassoorten geselecteerd. Speelgazon is de meest gebruikte keuze.  Het is sterk, geschikt voor regelmatige betreding en vraagt geen speciaal onderhoud. Schaduwgazon is speciaal geselecteerd om op schaduwrijke plaatsen te groeien, zoals onder bomen, mits het niet te droog is. Siergazon is extra fijn en sierlijk, maar vergt wel intensief onderhoud.

gazon aanleggen

Je gazon aanleggen in 7 stappen:
Maak de ondergrond goed los om verdichte grondlagen te voorkomen. Spit 30-50 cm diep, hoe harder de grond hoe dieper je het beste kunt gaan.
De grond moet nu bezakken om overtollige lucht kwijt te raken. Gebruik een tuinwals of loop systematisch over ieder stukje.
Egaliseer de bovenlaag door deze goed aan te harken. Hoe gladder je nu harkt, hoe strakker je gazon straks wordt. Leg je graszoden zorg er dan voor dat de aarde 2 cm lager ligt dan naastgelegen terrassen, paden of maairanden.
Grondverbetering. Het is beter om geen kunstmest te strooien, daardoor kunnen de jonge wortels verbranden. Bij slechtere grond kun je heel goed potgrond en organische meststoffen (bijvoorbeeld koemestkorrel) door de bovenlaag harken.
Maak de ondergrond goed nat. Sproei een dag voor het zaaien/leggen flink en hark de bovenlaag lichtjes los.
Rol graszoden uit, strak tegen elkaar. Snij ze op maat met een oud broodmes of gebruik een oude schaar. Als er toch wat naden ontstaan kun je deze opvullen met potgrond.
Graszaad strooi je breedwerpig uit. Zorg dat je dun zaait, gebruik evt. geel zand om het zaad te ‘verdunnen’. Wanneer je eerst in de lengte zaait en vervolgens in de breedte (beide keren met maximaal de halve dosering) heb je minder kans op plekken met te veel of te weinig zaadjes.
Bij warm, droog weer moet je voldoende water geven. Sproei niet in de volle zon, maar liever ’s morgens of ’s avonds. Geef om de dag 10 tot 20 mm water. Het water geven kun je langzaam afbouwen, bij koeler weer vrij snel, in warme zomers moet je doorgaan tot het koeler wordt.
Graszaad heeft langer en meer zorg nodig. Zorg voor een zachte broes zodat het zaad niet wegspoelt en houdt de jonge plantjes de eerste weken voldoende vochtig.

Blijf de eerste 14 dagen van graszoden af zodat de wortels vast kunnen groeien in de ondergrond. Daarna kun je het gras betreden.
Bij een gezaaid gazon moet je wat langer voorzichtig zijn met lopen en vooral spelen op het gras. Na het ontkiemen is het 2-3 weken later tijd voor de eerste maaibeurt. Verwijder dan ook onkruiden en wacht nog een paar weken tot je het gazon volledig in gebruik neemt.

verzorging

Geef je gazon in het begin voldoende water, in voorjaar/zomer kan dat wel een paar maanden lang nodig zijn bij hitte. Bouw daarna langzaam af. Stel je grasmaaier wat hoger in als je niet te vaak wilt maaien. Maai je meerdere keren per week dan kan de grasmaaier wat lager. Zorg dat de zuurgraad op peil blijft door kalk te strooien en verticuteer/belucht je gazon om te zorgen voor voldoende lucht bij de wortels.

Maai niet te kort, dat geeft mos meer kans
Strooi op tijd kalk
Belucht en/of verticuteer om gezonde wortels en groei te stimuleren

voeding

Gras is een snelle groeier. Door het maaien voer je snel voedingsstoffen af en ook de zuurgraad van de bodem neemt langzaam af. Door kalk te strooien houden we de zuurgraad op een niveau waarbij gras beter groeit. Regelmatig bemesten zorgt dat je gras groener en sterker is. Onkruiden en mossen krijgen dan ook minder kans.

Bij aanleg potgrond gebruiken en bij graszoden evt. koemestkorrel
Na 2-3 maanden starten met regelmatig bemesten
Jaarlijks minstens één keer kalk strooien en bemesten