haagplanten

haagplanten

Een groene erfafscheiding geeft een tuin extra uitstraling, het werkt verzachtend en trekt ook vogels en insecten aan. Met het aanplanten van een heg kun je op een mooie, natuurlijke manier een erfafscheiding krijgen.

beschikbaarheid

Haagplanten worden meestal geleverd met ‘kale wortel’ of kluit. De planten komen dan rechtstreeks uit de grond op de kwekerij. Dit is de meest voordelige manier om een haag te planten. Haagplanten zijn in deze vorm verkrijgbaar van oktober t/m april (afhankelijk van het weer en de soort).

In het najaar planten heeft voordelen voor het goed aanslaan van de planten, geeft minder nawerk zoals water geven en verzekert je van een ruim aanbod aan soorten en maten.

Haagplanten in pot zijn het hele jaar te planten, maar beperkter leverbaar. Soorten voor lage haagjes worden veel in pot gekweekt en zijn jaarrond leverbaar en te planten. Bijvoorbeeld buxus, Ilex crenata soorten en struikkamperfoelie.

assortiment

Er zijn vele soorten en hoogtes haagplantgoed te verkrijgen, zowel wintergroen, bladverliezend als bloeiend. Afhankelijk van de plaats en gewenste afmetingen van de heg kies je de meest passende soort. Wij geven je daarbij graag advies.

Wij leveren een breed aanbod haagplanten, bijvoorbeeld:

 • Groene beuk
 • Rode beuk
 • Haagbeuk
 • Diverse coniferen
 • Taxus
 • Tsuga
 • Laurierkers en Portugese laurier
 • Buxus
 • Hulst
 • Japanse hulst
 • Forsythia

Wij kunnen je diverse voorbeelden laten zien in ons tuincentrum.

hagen planten

Graaf een sleuf die breder en dieper is dan de wortels/kluit, zodat de grond goed los is. Plaats de planten op de juiste diepte; bovenkant (pot-)kluit aanhouden. Bij planten met kale wortel is de overgang wortel-stam te herkennen aan kleurverschil. Bescherm de wortels tegen uitdroging en houdt wortels/kluit uit de zon en wind.
Vul de sleuf op met aarde gemengd met Vivimus (bij beuken) of potgrond. Geef het eerste jaar regelmatig water, zeker in droge, warme periodes.

Voorkom uitdrogen
Juiste diepte
Standplaatsverbetering (grond goed losmaken, potgrond toevoegen)
Water geven (maak een dijkje zodat water niet wegloopt)

verzorging

Snoei je haag minimaal eens per jaar. Voor snelgroeiende soorten is tweemaal aan te raden. Neem de eerste jaren met een snoeischaar lange toppen en uitlopers terug om het vertakken te stimuleren. Snoei grootbladige soorten met een snoeischaar om snijranden in het blad te voorkomen. Kies een bewolkte periode om te snoeien en geef je heg voldoende water en voeding om te herstellen.

Aanvullende snoei- en verzorgingstips vindt je bij de berichten hieronder.

Snoei regelmatig, je krijgt zo een dichtere haag en kunt deze smaller houden
Snoei bij bewolkt weer
Top jonge hagen om een goede vertakking te krijgen

voeding

Omdat je jouw heg regelmatig snoeit voer je veel voedingsstoffen af met het snoeiafval. Om deze aan te vullen maken haagplanten een uitgestrekt wortelnetwerk, maar de bodem raakt op den duur toch uitgeput en er vindt concurrentie plaats met je borderplanten en gazon. Voor een goede groei geef je daarom jaarlijks organische meststoffen (bijv. koemestkorrel). Het snoeiafval versnipperen en onder de heg strooien helpt als voeding, houdt vocht vast en voorkomt onkruidgroei.

Bij aanplant vivimus of potgrond gebruiken
Vanaf het tweede jaar bemesten met koemestkorrel
Mulch helpt vocht vasthouden, verbetert het bodemleven en organische stof gehalte