klimplanten

klimplanten

Met klimplanten gaan we de hoogte in. Een uitgelezen manier om op een hele kleine oppervlakte veel groen en bloemen te plaatsen. Bogen, pergola’s, schermen en zelfs als bodembedekker, met klimplanten zijn de mogelijkheden legio.

beschikbaarheid

Vrijwel alle klimplanten zijn in pot gekweekt en het hele jaar door te planten. Gevoelige soorten kunnen het beste in het voorjaar of de zomer geplant worden. Dit geldt vooral voor clematissen en toscaanse jasmijn.

Het bestellen van een bepaalde soort/kleur is geen enkel probleem.

assortiment

Wij hebben in ons tuincentrum ieder seizoen een wisselend aanbod klimplanten, bijvoorbeeld:

  • Hedera hibernica (klimop)
  • Toscaanse jasmijn
  • Klimhortensia
  • Clematis
  • Kamperfoelie
  • Blauwe regen
  • Klimrozen
  • Wingerd
  • Kiwi’s en druiven
  • Diverse klimmende kuipplanten; o.a. passiebloem, mandeville, solanum

Wij vertellen je graag meer over de beste keuze voor jouw situatie.

klimplanten plaatsen

Graaf een gat dat groter en dieper is dan de wortels/kluit, zodat de grond goed los is. Plaats de plant op de juiste diepte; bovenkant potkluit aanhouden. Clematis mag wat dieper geplant worden. Vul aan met aarde gemengd met potgrond. Haal de stokken en bindmaterialen los, spreid de takken uit en bind de plant voorzichtig tegen het rek/scherm/paal die bedekt moet worden. Pas hierbij op dat de takken niet knakken. Geef regelmatig water en voeding.

Standplaatsverbetering (grond losmaken, potgrond toevoegen)
Takken uitspreiden en (vrij) horizontaal aanbinden, pas op voor knakken
Water en meststoffen geven

verzorging

Bind klimplanten aan met meerekkend bindbuis of weef ze door het scherm/gaas waar ze tegenaan groeien. Bindmaterialen jaarlijks controleren op ingroeien en verwijder/vervang deze tijdig. Knijp evt. de topjes van uitlopers uit tussen duim en wijsvinger om een compactere groei te bevorderen. Specifieke snoei- en verzorgingstips per soort vindt je bij de berichten hieronder.

Regelmatig leiden en aanbinden
Snoei op het juiste moment, vaak is dat direct na de bloei
Controleer jaarlijks op ingroeien van bindmaterialen

voeding

Vaak staan klimplanten op een plek waar weinig ruimte en voedingsstoffen beschikbaar zijn. Zeker voor groenblijvende soorten die flink gesnoeid worden, bijvoorbeeld klimophagen, is regelmatige bemesting met organische meststoffen (zoals koemestkorrel) aan te bevelen. Door de grond af te dekken met boomschors wordt meer vocht vastgehouden.

Bij aanplant potgrond en koemestkorrel gebruiken
Jaarlijks minimaal één keer bemesten
Mulch helpt vocht vasthouden, verbetert het bodemleven en organische stof gehalte