potten en manden

potten & manden

Met mooie potten geef je iets extra’s aan je terras. Ook heel handig, want wordt de beplanting wat minder dan zet je de pot tijdelijk uit het zicht. Of je wisselt de inhoud om voor een nieuwe kleurexplosie.

stijlen

Met een goedgekozen plant-pot-combinatie versterk je de sfeer van je tuin.

In een strakke tuin passen rechte lijnen. Vierkante en rechthoekige bakken met dwergconiferen, siergrassen of een strakgeknipte buxus zijn een goede keuze. Ook een tuinbonsai in een grote pot of bak doet het goed als blikvanger.

Voor een romantische tuin zijn potten met een werkje of randjes heel geschikt. Gecombineerd met een weelderige beplanting die er overheen valt en rijk bloeit, bijvoorbeeld met een hedera. Een houten ton met een bladplant zoals hosta is een leuk alternatief voor een schaduwplekje.

Een lossere ‘boerentuin’ vraagt om het doortrekken van die sfeer in potten. Combineer meerdere potten van verschillende kleuren en materialen die qua vorm en grootte op elkaar lijken. Of verschillende afmetingen van hetzelfde materiaal. Door ook de beplanting op elkaar af te stemmen krijg je een speels geheel, dat toch een eenheid vormt.

assortiment

 

Wij hebben vele verschillende potten, schalen, teilen en manden voor je. Rond, vierkant, ovaal en langwerpig. Hoog of laag. Van terracotta, fiberclay, metaal, plastics, wilgentenen, rotan of hout. In antraciet, terracottakleurig, aardetinten, geglazuurd of zwart. Het assortiment is zeer divers en wisselend, kom gerust een kijkje nemen!

Van terracotta potjes van een paar cm tot boombakken van bijna een meter, wij hebben vele maten beschikbaar.

Een plastic kweekpot nodig die in een sierpot past? Om zaailingen en stekjes in op te kweken? Of om tijdelijk planten, struiken of bomen in te zetten? Wij hebben standaard kweekpotten van 7cm tot 160 liter op voorraad en diverse maten decocontainers in terracottakleurig plastic. Voordelig, sterk en zeer lichtgewicht.

inplanten

Zorg dat de pot/mand voldoende drainageopeningen heeft. Dek deze gaten af met een laagje hydrokorrels en evt. potscherven zodat ze niet verstopt kunnen raken. Vul de pot met potgrond en zet de planten erin. Laat een paar cm ruimte tussen de potgrond en bovenkant van de pot om makkelijk water te kunnen geven. Voeg voedingstabletten toe en dek de grond eventueel af met boomschors, split of hydrokorrels.

Voldoende drainage
Verse potgrond en voedingstabletten
Water geven (ook bij regenachtig weer en in herfst/winter)

Wij kunnen ook jouw potten voor je inplanten. Neem potten mee of kies ze uit, selecteer de planten erbij en wij maken ze kant en klaar af. Meestal klaar terwijl je wacht!

verzorging

Geef regelmatig water, planten in een pot kunnen het nergens anders vandaan halen. Ook als het regent of bij koud weer moet je potten controleren en begieten, de meeste regen valt via het blad naast de pot.

Zorg in de winter wel dat overtollig water goed weg kan. Dat voorkomt ook dat potten kapot vriezen. De pot los van de grond zetten door er potvoetjes, latjes of stenen onder te leggen werkt heel goed.

Staan planten langere tijd in dezelfde pot? Verplanten in de eigen pot helpt als verjongingskuur. Haal de kluit uit de pot, maak de wortels deels los en schud oude grond eraf. Zet de plant daarna terug in de pot en vul aan met verse potgrond. Doe dit in het voorjaar of tijdens een bewolkte periode, dat geeft de plant kans om zich te herstellen.

voeding

Planten in potten hebben naast water ook voeding nodig. Je kan om de twee weken vloeibare meststof door het water geven, eenmaal per jaar voedingstabletten in de aarde steken, of tweemaal per jaar een organische meststof geven. De dosering pas je aan op de grootte van de pot en de planten die erin staan.

Buxus en andere groenblijvende planten in pot worden soms wat gelig. Dit kan het gevolg zijn van droogte, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, of in het geval van buxus een wat zuurder wordende grond. Geef buxus jaarlijks wat kalk in het vroege voorjaar en gebruik voor alle groenblijvende soorten een magnesium- of hagenmeststof.